Kolay Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve Elif tarafından 11 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Ekşi mayamızı kullanacağımız ekmek tarifimiz.. ''Beyaz unsuz, Şekersiz Hamur İşleri'' kitabından aldığımız bu tarif için yazar Arzu Aygen bakın neler söylemiş: '' Bir ekmeğin yapımı çok kolay. Hamur yoğurmayı dahi bilmeseniz mikserin hamur yoğurma ucunu kullanarak hazırlayabilirsiniz. En acemi aşçı bile bunu yapabilir. Çünkü her koşulda kabarır. Hangi kaba koyarsanız koyun onun şeklini alır; ama ben genellikle ince uzun bir kek kalıbı kullanıyorum.''

    Malzemeler (1 ekmek için)
    Yaklaşık 4 su bardağı tam buğday unu
    1,5 su bardağı ekşi maya
    2 su bardağı ılık su
    1 çorba kaşığı tuz(Kaya tuzu olması tavsiye edilir.)
    1 tatlı kaşığı pekmez
    1 tatlı kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı:
    Ekmek kalıbı tereyağı ile güzelce yağlandıktan sonra diğer bütün malzemeler yoğurma kabında 10 dakika kadar yoğrulur veya mikserin hamur yoğurma ucuyla karıştırılır. Hamur ele yapışan, cıvık bir kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı elde edebilmek adına gerekirse azar azar un veya ılık su ilave edilebilir.

    Hazırlanan hamur, ekmek kalıbına boca edilerek üzeri ıslak elle düzeltilir. Üstüne nemli, pamuklu bir bez hamura değecek şekilde kapatılırç Ilık bir yerde iki katı kabarana kadar bekletilir. Hamurun kabarma süresi evin sıcaklığına bağlı olarak 4 saat ile 1 gün arasında değişebilir.

    Fırın önceden 200 (turbo 180) dereceye ısıtılarak içine su dolu metal bir kap koyulur. İki katı büyüklüğüne erişen hamur, üzerine su serpilerek fırının alttan ikinci rafına yerleştirilir. 10 dakika bu şekilde pişirilir. Daha sonra fırın ısısı 180 (turbo 160) dereceye düşürülerek 50 dakika daha pişirilir. Ekmeğin üzerine el ile vurulduğunda tok bir ses geliyorsa pişmiştir. Hemen kalıptan çıkarılıp hava alabilen bir yerde ılınmaya bırakılır.