Kurban etinden bulaşan hastalıklar

Konusu 'Sağlıklı Yaşam' forumundadır ve Elif tarafından 19 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Kurban keserken hasta olmayın!

    Kurban keserken bulaşabilecek hastalıklar!

    Kurban Bayramı'nda kestiğimiz kurbanın sağlıklı koşullarda kesilmesi bizim sağlığımızı da korumamız açısından çok önemli. Etten Bulaşan Hastalıklar
    Hayvanlarda görülen bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi, hazırlanması veya taşınması sırasında direk bulaşır. Bunlardan şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz, brusellozis ve verem gibi hastalıklardır.İşte, Kurban etinden bulaşan hastalıklar ve korunma yolları.

    KURBAN ETİNDEN BULAŞABİLECEK HASTALIKLAR
    [​IMG]

    Şarbon: Evcil hayvanlardan (inek, koyun, keçi, v.b.) insanlara doğrudan temas veya hayvan ürünleri aracılığı ile bulaşan yaygın bir hastalıktır. Genellikle enfekte hayvanların ürünleri veya topraktaki şarbon sporlarının cilde temas etmesi sonucu ciltteki açık yaralardan girer. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, bölgesel lenf düğümlerine ve kan dolaşımına sıçrayarak ölüme neden olabilir.

    Salmonelloz: Enfeksiyon; mikroplu (özellikle de kanalizasyonun karıştığı) yemek ve suyun tüketilmesi ile bulaşır. Hastalık, halsizlik, baş ağrısı ve ateş ile kendini gösterir. Hastaların yarıya yakınında ishal, yarıdan fazlasında ise kabızlık vardır. Salmonella enfeksiyonlarından korunma, kişisel hijyen kurallarının eksiksiz uygulanmasına, tüketilen su ve gıdaların temiz olmasına, sağlıklı bir atık giderim sisteminin kurulmasına, kronik taşıyıcıların tespit edilerek tedavi edilmesine bağlıdır.

    Kist Hidatik: Echinococcus granulosus adlı parazitin enfekte köpek dışkısıyla atılan yumurtalarının insanlar tarafından kirli eller, su ve yiyeceklerle alınması sonucu gelişir. Çoğunlukla karaciğerde, bazen akciğerlerde, daha nadiren diğer organlarda içi sıvı dolu kistlerle seyreder. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtilerini göstermeden seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.

    Toksoplazmozis: İnsana, parazitin kistlerini içeren çiğ veya az pişmiş etler ve enfekte kedi dışkısıyla atılan kistlerin bulaştığı su ve gıdalarla geçer. Kediler enfeksiyonun temel kaynağıdır. Lenf bezlerinde büyüme yapabilir. Anne gebelik esnasında ilk kez enfekte olursa, parazit bebeğe geçebilir.

    Teniyoz: Tenia saginata (sığır tenyası), çiğ et tüketiminin yaygın olduğu her yerde görülür. Çiğ ya da yeterince pişmemiş sığır eti ile insan sindirim kanalına alınan canlı kist, yetişkin tenya haline gelir. Yetişkin tenyanın alt ucundan ayrılan gebe halkalar, istem dışı anüsten çıkabilir. Bu nedenle, halk arasında abdestbozan olarak adlandırılır. Tenyazisten korunmada özellikle etli çiğ köfte gibi çiğ ve aş pişmiş et ve ürünlerinden kaçınılmalıdır.

    Kuduz: Kuduz hastalığı, birçok evcil ve yabani hayvanı etkileyen bir hastalıktır. Enfeksiyon; enfekte bir hayvanın insanı ısırmasıyla meydana gelir. Virüs tükürükte bulunur. Kuduz virüsünün ciltten içeriye girdiği her temas çok dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Kesinlikle ölümcül olan akut viral bir hastalıktır. Kuduz olma ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırılma veya temastan şüphelenme durumunda yarayı dezenfektan, sabun veya deterjan ve su ile hemen temizlemeli ve hemen sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

    Brusellozis: Hayvanların (inek, koyun, keçi v.b.) kan, fetus veya rahim sekresyonlarına doğrudan temas veya enfekte çiğ hayvan ürünlerinin (özellikle taze peynir başta olmak üzere süt ve süt ürünleri) tüketilmesi ile bulaşan bir hastalıktır. Akut veya sinsi başlangıçlı ateş, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, özellikle geceleri yoğun terleme, vücutta yaygın kas ve eklem ağrılarıyla kendini gösterir.

    Verem (Tuberculosis): Enfeksiyon, genellikle insandan insana doğrudan hava yoluyla ve enfekte hayvanlarla bulaşır. Tüm tüberküloz olgularının %80-90’ı akciğerlerde ortaya çıkar. Hastalıkta, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş ve gece terlemesi ile birlikte uzun süreli öksürük, kanlı veya kansız balgam, göğüs ağrısı veya sırt ağrısı ve nefes darlığı olabilmektedir. Verem tedavisi gören bir hastanın; bulaşıcı olmadığı ve diğer kişiler için risk oluşturmadığı, tükürüğünün laboratuvar analizi sonucu ile bir doktor tarafından belgelenmedikçe, kesinlikle bir yere seyahat etmesi tavsiye edilmez.

    Bu Hastalıklardan Korunmak İçin

    - Kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edin.

    - Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarını ihmal etmeyin.

    - Etleri kesinle çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeyin.

    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
    Dr. Ramazan Gözüküçük ​
     

  2. Cevap: Kurban etinden bulaşan hastalıklar

    Yani... Yemeyin mi diyorsun :)
     


  3. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Cevap: Kurban etinden bulaşan hastalıklar

    Kurban eti yenilmez mi ya..:) ben demiyorum uzmanlarımız abartıyor..Şöyle güzel pişmiş bir kavurma yanında bol salata..bayram gelse de yesek:p