Levrek Nasıl Pişirilmeli

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve Elif tarafından 5 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Levreğin büyüklüğüne göre nasıl pişireceğimize karar verebiliriz mesela 500 gr ile 500 gr arası levrek pilaki, 500 gr-1000 gr. kömür ateşinde ızgara, 1000 gr ve üzeri fırında buğlama, 500 gr ve altı ise zeytinyağlı tava tercihi yapabiliriz.

    Levrek denildi mi önce bir durmalı düşünmeli çünkü levrekler tad ve lezzet açısından çok özel balıklardan biridir,pişirilmesi aceleye gelemez. Tabi düşünürken; Izgara mı yapmalı, Buğlama mı ya da Fırında levrekmi, Fırında folyolu levrek mi veya Pilaki mi tercih edilmeli evet hepsi de birbirinden lezzetli değil mi? Bir de balık levrek olunca değme keyfimize.


    İlk önce isterseniz levrek fırında yapalım en pratik yoldan.


    [IMGALT=http://img.webokur.net/upl/uploads/levrek-nasil-pisirilmeli-71493.jpg]levrek-nasil-pisirilmeli-71493[/IMGALT]

    Levreklerin iriliğine göre fileto çıkarıp dörde bölelim, uygun miktarda tuzlayıp borcam tepsiye yerleştirelim. Sosunu ayrı bir tavanın içine az bir miktarda ayçiçek yağı koyarak, iki adet orta boy yarım halka doğranmış domatesleri, halka halka doğranmış iki adet biberi ve yeteri kadar tuz, karabiber ilave ederek beş dakika ateşde karıştırıp tepsimize yerleştirdiğimiz levreklerimizin üzerine yayalım tabi lezzetin arması için tereyağını da unutmamak gerekiyor parça parça tereyağını da ekleyelim.
    Eğer daha pratik olsun siyorsak ve sos hazırlamak istemiyorsak halka halka doğranmış, soğan, domates ve biberleri tepsimizin üzerindeki levreklerimizin üzerine bırakabiliriz.Bu durum aşçının tercihine bağlı ama limon aşçı tanımaz balığın olmazsa olmazlarındandır ve limonları keserek levreklerin üzerine bırakalım artık levreklerimiz pişmek için 220 derecede ısınmış fırınımıza girebilir ve fırına girdikten sonra 20-30 dakika pişiriyoruz, artık serviz zamanı afiyet olsun.

    Bir de levrek ızgaranın tadına bakalım ne dersiniz?


    [IMGALT=http://img.webokur.net/upl/uploads/izgara-levrek-47876.jpg]izgara-levrek-47876[/IMGALT]

    Levrekler temizlendikten sonra her iki taraftan enlemesine çapraz olarak üç adet çizik atılmalıdır. En az yarım saat önceden zeytinyağı ve limonsuyu karışımından yaptığımız sos içerisine bekletelim.
    Kesinlikle levrekler kızgın mangal üzerine konulmamalıdır, kor ateş karıştırılarak orta şiddette olmasına dikkat edilmemelidir.
    Levrekler pişirilirken üzeri sık sık zeytinyağı ile yağlanmalıdır ve bir tarafın piştiğinden emin olmadıkça kaldırılmamalıdır aksi halde parça parça levrek yemek zoruna kalırsınız. Levreğin bir tarafının piştiğinden emin olduktan sonra ve çevirmeden önce 3 adet defne yaprağını çevireceğimz tarafa koyalım ve üzerine levreğimizi yerleştirelim üzerini bir kap ile kapatıp pişrirelim, levrekler piştiğinde nefis bir defne yaprağı kokusu ile hafif sulu bir levrek yenmeye hazırdır afiyet olsun.

    Ne dersiniz birde levrek pilaki yapalım mı bu arada:


    [IMGALT=http://img.webokur.net/upl/uploads/levrek-16060.jpg]levrek-16060[/IMGALT]

    Evet şimdi levreklerimizi 4 dilim halinde fileto olarak keselim bol su ile yıkadıktan sonra kurulayalım. Domatesleri rendeleyip soğan ve biberleri tabi bir dişde sarımsak ile zeytinyağda pişirelim. Hazırlanan bu sosun üzerine levreklerimizi dizelim, sıcak su ilave ederek geniş kapalı bir tavada 25-30 dakika kısık ateşte pişirelim işte bu kadar levrek pilaki servise hazır afiyet olsun.