Malatya Mutfağının Özellikleri Nelerdir

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Elif tarafından 18 Haziran 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Malatya Mutfağının Özellikleri Nelerdir kısaca.

    Malatya ağız tadı bakımından en değişik yemeklerin bulunduğu illerimizden biridir. Malatya deyince ilk önce aklımıza kayısı geliyor.Ancak bunun yanında Lezzetli bir mutfağa sahip olan Malatya mutfağında etin ve bulgurun önemi büyüktür. Çoğunlukla bulgur ve diğer malzemelerin karışımı ile yapılan 70 tür 'köfte' bulunmaktadır. Ayrıca Bulgur, fasulye yaprağı, üzüm,kiraz, ayva ve dut yaprağı ile yapılan sarmalarda da kullanılır.

    Malatya Mutfağında geleneksel olarak yemekler yerde sofra bezi serilerek üzerine konulan sinilerde yenir. Kent Mutfağının sofra adabına göre, ilk kurulan sofrada büyükler diğer sofrada ise genellikle gelinler ve kızlar yemek yer.Misafir ağırlanacak sofralar çok daha özenli hazırlanır ve misafir eksiksiz ağırlanır.

    Malatya Mutfak Kültüründe ekmek çeşitleri de önemli yer tutar. Bunlara örnek; Tandır ekmeği, ekşili ekmek, yufka ekmek, kınalı ekmek, tutmaç, sac yüzü gibi bir çok ekmek çeşidi vardır.

    Malatyalı olanlar için mutfağın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Geleneksel şehir Mimarisinin karakteristik özelliklerinde açıkça görüldüğü gibi mutfakların hemen yanı başına kiler konumlanmıştır. Mutfaklardaki raflara kaplık veya terek adının verilmesinin nedenlerinden biri Kilerler genelede zahire, kışlık yiyecekler, turşular ve reçeller muhafaza edilirken mutfaklarda daha ziyade kap kacak bulunur.