Marmara bölgesinde yetişen tarım ürünleri ile iklim arasındaki ilişki

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Ceren tarafından 9 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Marmara bölgesinde yetişen tarım ürünleri ile iklim arasındaki ilişki

    Marmara Bölgesinde Tarım faaliyetleri geniş anlamda yapılmaktadır. Çünkü buna bölgenin yerşekilleri müsaittir. Ayrıca bölgede çok çeşitli tarım ürünlerine rastlamak mümkündür. Bunun nedeni ise iklimin elverişli olması ve verimli arazilerdir. Yazımızda Marmara Bölgesinde yetiştirilen tarım ürünlerine değineceğiz.

    Sebze; Daha çok Bursa ve Adapazarındaki ovalarda yetişir. En çok yetişen sebzeler; kabak, domates, patates, patlıcan sarımsak, soğan ve biber’dir.

    Zeytin; Bölgenin Güney kısımlarında zeytin yetişir. Büyük çoğunluğu Gemlik ve Mudanya’da yetişmektedir. Hatta Ege bölgesinden sonra en çok zeytin yetişen yerler burasıdır.

    Ayçiçeği;Bu bölgeden elde edilen Ayçiçeği ülkemizin Ayçiçeğine olan ihtiyacının %80’nini giderir.

    Meyve; En çok Bursa’da meyve yetişir. Burada yetişen meyveler ise şunlardır; Şeftali, kestane, armut, kiraz ve çilek…

    Buğday; Ergene bölümünde buğday üretimi çoktur. Hatta burası buğday üretiminde İç Anadolu Bölgesinden sonra 2. sırada bulunur.

    Şeker Pancarı; Bölgenin güney kısımlarında, Trakya’da ve Adapazarın’da yetiştirilir.

    Tütün; Bursa, Adapazarı ve Balıkesir’de üretilir. Bu bölge tütün üretiminde ülkede 3. sıradadır.

    Mısır; Bu bölgede yetişen mısır üretiminde Karadeniz’den sonra ikinci sırada yer alır. En çok mısır üretimi Adapazarı ve Bursa’da yapılır.

    Pirinç; Edirne’de pirinç üretimi ülkede ilk sırda yer alır.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 6 Mart 2015