Meyvelerden sirke nasıl elde edilir

Konusu 'Ödevmatik' forumundadır ve Deniz tarafından 6 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. Deniz

    Deniz Moderatör Yönetici

    Meyvelerden sirke nasıl elde edilir

    Sirke aslında meyve suyunun fermente olmuş halidir. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.

    Sirke yapımı ile ilgili çok çeşitli yöntemler kullanılabilir.

    Malzemeler:

    İlaçsız Elma (kabukları ile birlikte)
    İçme suyu
    Bal veya Sirke Anası

    Elma Sirkesi Yapımı:

    Doğal, ilaçsız yetişmiş elmalarınızı yıkmadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın. Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısından biraz azını veya yarısını (2/4) doldurmalı.
    Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun(petek bal da kullanabilirsiniz).
    Sirkenin kapağını kapatın (biraz hava alacak şekilde veya kapak yerine temiz pamuklu tülbent kullanın) ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke fermente olmuş demektir.)
    Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın. Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur.
    Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna ‘sirke anası’ deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke anası uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız
    NOTLAR:

    Elmalar yıkanmaz çünkü sirkeyi elma kabuğunda oluşan bakteriler mayalar. Elmalarınızı güvendiğiniz bir yerden almadıysanız yıkayın, ancak sirke işlemine başlamadan önce 3 saat mutlaka dinlendirin. Bu şekilde kabukta yararlı bakteriler tekrar oluşmaya başlayacaktır.

    Tarif: Gerçek Tıp - Aidin Salih
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 12 Ekim 2015