mide gazı nasıl çıkar nedenleri

Konusu 'Kısa Özet Bilgiler' forumundadır ve Azra tarafından 30 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. mide gazı nasıl çıkarılır?

    Mide gazı nedir? kısaca

    Üst sindirim sistemi kanalının on iki parmak bağırsağına kadar olan kısmında oluşan gazdır. Bazen normal miktarda da gaz, midenin üst kısmında bulunur. Ama belli bir hacmin üstüne çıktığında insana rahatsızlık verir. Gaz, geğirme ile ya da on iki parmak bağırsağından aşağı inerek bağırsaklarda gaz oluşumu olarak kendini gösterebilir. Mide gazının belirtileri şöyledir:
    Yemekten sonra oluşan şişkinlik,
    Hareket sırasında, yatarken ya da öne eğilirken ağızdan gaz çıkarma,
    Yemeklerden sonra bulantı hissi,
    Çabuk doyma hissi,
    Mide orta bölgesi ve yanlarda gerginlik hissedilmesi.


    Mide gazı olma nedenleri

    Dışarıdan yuttuğumuz hava (çabuk ve çiğnemeden yemek yemek, yemek yerken konuşmak, stres anlarında şiddetli iç çekmek gibi şekillerde),
    Gastrit gibi mide rahatsızlıklarında oluşan asitlerin su-tuz ve gaz reaksiyonuna girmesi,
    Mide asidini uyaran ve gaz oluşumunu artıran ekşi, baharatlı, acı yiyecekler ile yapay maddelerden üretilmiş sosların tüketilmesi sonucunda mide gazı oluşur.

    Mide gazları nasıl geçer

    Öncelikle mide gazının neden olduğunu tespit etmek gerekir. Yemek yerken hava yutma, hızlı yeme, mideye dokunacak değişik gıdalar alınıp alınmadığı, beslenme düzeninin bozuk olup olmadığı (uzun süre aç kalıp bir kerede çok yemek gibi) durumlarına dikkat etmeli.

    Mide gazına karşı, gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar ile gazın dışarı tahliyesini sağlayan ilaçlar kullanılır. Bunlar midede asidi baskılayarak küçük baloncuklar halindeki gaz taneciklerini birleştirip hacimsel olarak büyütür ve fiziksel etkiyle dışarı çıkmasını sağlar. Diğerleri de midede asit oluşumunu azaltarak aside bağlı gaz oluşumunu engellemeye çalışır.

    Ayrıca karbonat, soda ve diğer gaz çıkarıcı içecekler ile bazı çayların içilmesindeki amaç, midedeki asidi baskılamak ve asit reaksiyonununa bağlı olarak oluşacak gazın giderilmesini sağlamaktır.


    Yemek yeme Esnasında yapılan yanlışlar gaza sebep olur mu?
    Yemek yerken konuşarak, hızlı ve çiğnemeden yiyerek, yemek esnasında ve diğer zamanlarda şiddetli olarak iç çekerek mideye havaya gelmesi,
    Baharatlı, acılı, ekşili, asitli, lif ve asit içeriği yüksek sebze ve meyvelerin çok miktarda tüketilmesi mide gazına neden olur.

    Mide gazı olmaması için yemekler nasıl pişirilmeli
    Baklagiller ve lifli sebzeler;
    Haşlayarak,
    Kısık ateşte uzun süre pişirilerek,
    Çok fazla baharat ve ekşi sos kullanılmayarak hazırlanmalı.
    Gıdaların içine konulan yağ miktarının az tutulması, daha kolay sindirilmesini sağlar ve gaz oluşumunu önler.