Mikrop Nedir? Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 19 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Mikrop

    Mikrop, küçük tek hücreli bir canlıdır. Mikropların çoğu bir çok hastalıklara neden olur, her ne kadar zararlı mikroplar varsa da,öte yandan yararlı mikroplar da vardır, mikroplar tıp dalında çok önemli bir yere sahiptir, hatta bunun için tıpta mikrobiyoloji adı verilen bir kol oluşturulmuştur. Mikroplar canlı varlıklar olduğu için, bunların yapıları, bünyeleri bu dalda araştırılıp, çeşitli guruplarda sınıflandırıldı. Bazılarının bitki aleminden mikrop bazılarının ise hayvan aleminden mikrop olduğu anlaşılıp, bunlara tek hücreli canlılar adı verildi.

    Günümüzde de mikroplar insanoğlunun en büyük düşmanıdır, bu tek hücreli küçük canlılar öyle minik ki, sadece mikroskopla görülebilirler, hatta bazıları mikroskopla dahi görülemezler. Bu minik düşmanlarımızın hayvansal yapıda olanlarına 'protozoa', bitkisel yapıda olanlarına da 'bakteri' denir. Mikroplar, kendi aralarında da gruplara ayrılırlar, hastalık yapmayan asalak mikroplar, hastalık yapan asalak mikroplar, ortak yaşayan mikroplar ve çürümeye başlamış olan canlıların üzerinde yaşayan çürükçül mikroplardır. Ayrıca bazı mikroplar bağımsız da yaşayabilirler. Mikroplar zararlı mikroplar ve zararsız mikroplar diye ikiye de ayrılırlar.

    Zaralı Mikroplar;
    Mikrop denilince ilk aklımıza gelen kısımdır, tüm canlıların korktuğudur, tüm dünya savaşlarında dahi ulaşılan ölü sayısından daha çok insanı ölümüne sebep olabilir. Zararlı mikroplar kendi içlerinde de üç kısıma ayrılırlar. Bunlar;

    Kok:
    Kokların bir çok çeşitleri vardır, bunlar yuvarlak mikroplardır. Bunlardan bazıları, diplokok, tetregen, stafilakok, streplokok ve mikrokoktur. Kok grubuna giren bu mikrop türleri, insanlarda yara ve çıbanlar da olduğu gibi, menenjit, yılancık gibi hastalıklara neden olanlarda vardır.

    Vibriyon:
    Titrek, kıvrık mikroplardır. Bunların içinde en önemlisi bu vibriyon olan, koleraya neden olan mikrop türüdür.

    Basil:
    Bunlar çubuk şeklinde mikroplardır. Bazı basiller dışarıdan gelen etkenlere karşı çok dayanıklıdırlar. Tetanos, veba, dizanteri ve tifo gibi hastalıklara sebep olurlar.

    Bu saydığımız mikroplar dışında başka mikroplar da vardır. Mikroplar genel olarak rutubetli ve karalık yerlerde daha çok görülürler, kendilerine uygun alan buldukları taktirde çok kısa bir sürede sayıları milyarları bulabilir, mikroplar genelde birbirleriyle anlaşarak yaşayabilirler, fakat birbirlerine düşman olanlarda vardır, bunların düşmanlıklarından yararlanarak 'antibiyotik' bulunmuştur.

    Zararsız Mikroplar;
    Mayalanma, çürüme olayını gerçekleştirirler, bu canlılar aynı zamanda topraktaki organik olan maddeler üzerinde ürerken, amonyak tuzları ortaya çıkar, böylelikle toprak doğal yollardan gübrelenmiş olur. Yoğurt, kefir ve mayalanmış sütten elde edilen diğer besinler yararlı mikroplar tarafından çok zengindir, öyle ki uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamış olan insana sırrı sorulduğunda genelde aldığımız cevap aynıdır, her gün bir kase yoğurt yiyorum, yani her gün sağlığımız yararlı mikroplarla besleniyor.