Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler İle İlgili Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Cumhuriyet Tarihi' kategorisindedir ve Lavinia tarafından 8 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Lavinia Aktif Üye Yönetici Admin

    Mondros Ateşkes Antlaşması ve Cemiyetler Hakkında Test Soruları ve Cevapları

    1. I.Dünya Savaşı sırasında birçok gizli Antlaşma yapılmış, bazılarında değişiklikler meydana gelmişti. Yapılan tüm gizli Antlaşmalara ve paylaşım tasarılarına aşağıdaki hangi gelişme ile son şekli verilmiştir?

    A)Sykes-Picot
    B)Paris Barış Konferansı
    C)Sevr Antlaşması
    D)Mondros Ateşkes Antlaşması
    E)Wilson İlkeleri

    2.
    I. VI. Mehmet Vahdettin
    II. Refet Bele
    III. V.Mehmet Reşat
    IV. Ahmet İzzet Paşa Hükümeti
    V. Damat Ferit Hükümeti
    VI. Rauf Orbay

    Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasında etkili olan kişiler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

    A)I-V-II
    B)III-IV-VI
    C)I-IV-VI
    D)III-V-II
    E)I-IV-II

    3.
    I. Bristol raporu
    II. Rusya’nın savaştan çekilişi
    III. Yunanistan’ın Antlaşma devletleri (İtilaf) arasında yer alması
    Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya savaşı sırasında yapılan gizli antlaşmalarda değişiklik yapılmasına sebep olan gelişmelerdendir?

    A)Yalnız II
    B)Yalnız III
    C)I-II
    D)II-III
    E)I-II-III

    4.
    I. Bağdat
    II. Konya, Antalya
    III. Antep, Urfa, Maraş
    IV. Bitlis, Diyarbakır, Harput
    V. Musul

    Yukarıdakilerden hangileri Mondros’un 7. maddesine dayanılarak işgal edilen yerlerden biri değildir?

    A)Yalnız I
    B)II-III- V
    C)Yalnız IV
    D)IV-V
    E)I-IV

    5.
    I. Şam
    II. Bağdat
    III. Kudüs
    IV. Musul, Kerkük
    V. Kars, Ardahan, Batum

    Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada yukarıdakilerden hangileri daha önce elimizden çıkmış olan topraklardır?

    A)I-II-III
    B)IV-V
    C)III-IV-V
    D)I-III-V
    E)II-V

    6.
    I. Bulgaristan’ın Selanik Ateşkesi ile savaştan çekilmesi
    II. Wilson ilkelerinin yayımlanması
    III. Almanya’nın savaştan çekilmesi
    IV. V.Mehmet Reşat’ın ölümü

    Yukarıdakilerden hangileri Osmanlının Mondros Ateşkesini imzalamasında etkili olmuştur?

    A)III-IV
    B)I-III
    C)II-IV
    D)II-III
    E)I-II


    7.
    I. Milletler Cemiyeti
    II. B.M.
    III. Varşova Paktı

    Yukarıdakilerden hangileri I.Dünya Savaşı sonucu kurulan teşkilatlardan biri değildir?

    A) I
    B) II
    C) III
    D) I-II
    E) II-III

    8.
    I. Milli Cemiyetler
    II. Kuvay-ı Milliye
    III. İstanbul’un işgal edilmesi
    IV. Vilayet-i Sitte kavramının ortaya çıkması
    V. M.Kemal’in Anadolu’ya geçmesi
    VI. Anafartalar ve Conkbayırı muharebeleri

    Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Mondros Ateşkesinden sonra ortaya çıkan gelişmelerden biri değildir?

    A)III-V
    B)Yalnız VI
    C)Yalnız IV
    D)I-II
    E)IV-V-VI

    9.
    I. İlk kurulan yararlı cemiyet Milli Kongredir.
    II. Mondros’tan sonra kuruldular.
    III. Birçok kongrenin toplanmasında etkili oldular.
    IV. Bölgesel amaçlıdırlar.
    V. Rum ve Ermenilerin saldırıları kuruluşlarını hızlandırmıştır.
    VI. Balıkesir ve Alaşehir kongreleri ile tek çatı altında birleştirildiler.

    Yukarıdakilerden hangileri Milli Cemiyetlerin özelliklerinden biri değildir?

    A)IV-VI
    B)II-V
    C)I-VI
    D)III-IV
    E)I-III

    10.
    I. Trakya Paşaeli
    II. İzmir Reddi-i İlhak
    III. Trabzon Muhafaza-i Hukuk
    IV. Kilikyalılar
    V. Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk

    Yukarıdakilerden hangileri Rumlara karşı kurulan Milli Cemiyetlerdendir?

    A)I-II-III
    B)I-III-V
    C)II-III-IV
    D)III-IV-V
    E)I-II-V

    11.
    I. Ege Bölgesi
    II. Akdeniz Bölgesi
    III. İç Anadolu Bölgesi
    IV. Doğu Anadolu Bölgesi

    İşgal tehlikesi karşısında kurulan Cemiyetler daha çok hangi bölgede yoğunluk kazanmışlardır?

    A)II-IV
    B)III-IV
    C)I-II-IV
    D)II-IV-III
    E)II-III


    12.
    I. Wilson İlkeleri
    II. Bristol Raporu
    III. Harbourd Raporu

    Yukarıdakilerden hangileri Azınlıkların toprak taleplerinde bulunmalarında ve çeşitli örgütler kurmalarında etkili olmuştur?

    A)I
    B)II
    C)II
    D)II-III
    E)I-II-III


    13.
    I. Boğazlar
    II. Silahlar
    III. Esirler
    IV. Orduların terhisi
    V. Ulaşım ve haberleşme
    VI. Stratejik yerler
    VII. Savaş tazminatı
    VIII. Osmanlı borçları

    Mondros Ateşkes Antlaşmasında yukarıdakilerden hangileri yer almamıştır?

    A)I-II-IV
    B)VII-VIII
    C)III-VI
    D)IV-V-VI
    E)VI-VII-VIII


    14.İtilaf Devletlerinin Mondros’un 24. maddesi ile ulaşmak istedikleri amaçlar arasında;

    I. Bölgede bir Ermeni Devleti kurmak
    II. Rusya’nın Doğu Anadolu üzerinden Akdeniz’e inmesini engellemek
    III. Wilson İlkelerini uygulamaya koymak

    Hangileri yoktur?

    A)Yalnız I
    B)Yalnız II
    C)Yalnız III
    D)II-III
    E)I-III

    15.Osmanlının ve Türkiye’nin izlediği Denge Politikaları aşağıda verilmiştir.

    I. 1798–1878 Rus tehlikesine karşı İngiltere’ye dayanma
    II.1888–1918 Rus-İngiliz tehlikesine karşı Almanya’ya dayanma,
    III.1920–1936 Atatürk döneminde A.B.D.’ye dayanma
    IV.1936–1945 Faşist İtalya tehlikesine karşı İngiltere’ye dayanma
    V. 1945 ve sonrası dönemde Sovyet tehlikesine karşı A.B.D.’ye dayanma

    Yukarıdakilerden hangileri yanlış verilmiştir?

    A)I
    B)II
    C)III
    D)IV
    E)V


    16.
    I. İzmir Müdafaa-i Hukuk
    II. Hınçak,Taşnak
    III. Sulh ve Selamet-i Osmaniye
    IV. Şark vilayetleri Müdafaa-i Hukuk
    V. Trakya Paşaeli
    VI. Makabi, Alyans, İsrailit
    VII. Pontus Rum
    Yukarıdakilerden hangileri ayrılıkçı-zararlı cemiyetler arasında yer alır?

    A)II-III-V
    B)II-III-VII
    C)IV-V-VII
    D)I-III-VI
    E)II-VII


    17.Milli Cemiyetlerin genel özellikleri arasında;

    I. Padişaha saygılı olmaları
    II. Kendiliğinden ortaya çıkmaları
    III. Erzurum Kongresinde birleştirilmeleri
    Özelliklerinden hangileri yoktur?

    A)I
    B)II
    C)III
    D)I-II
    E)II-III


    18. Mondros Ateşkesi ile ilgili olarak;

    I. Osmanlı Devleti hukuken sona erdi.
    II. Ülkenin işgaline zemin hazırladı.
    III. Devleti savunma gücünden yoksun bıraktı.
    IV. Doğu Anadolu’da Bir Ermeni Devleti kurulması amacına yöneliktir
    V. İstanbul’u ve Boğazları işgale açmıştır

    Yukarıdaki özelliklerden hangilerine ulaşılamaz?

    A)I
    B)II
    C)III
    D)IV
    E)V


    19. 3 Kasım 1918’den itibaren Osmanlı ülkesi hangi siyasal belgeye dayanılarak işgal edilmiştir?

    A)Sevr Antlaşması
    B)Mudanya Ateşkes Antlaşması
    C)Mondros Ateşkes Antlaşması
    D)Wilson İlkeleri
    E)Bristol Raporu

    20.
    I. Mondros ateşkesi
    II. Sevr Antlaşması
    III. Lozan Antlaşması
    IV. Mudanya ateşkesi
    V. Montrö Sözleşmesi

    Yukarıdakilerden hangileri ile Boğazların yönetimi Uluslar arası bir komisyona bırakılacaktı?

    A)I-II
    B)II-III
    C)III-V
    D)I-II-III
    E)I-III-IV

    21.
    I.İlk olarak Güney Cephesinde ortaya çıktı.
    II. Bölgesel, silahlı, dağınık ve gönüllü birliklerdir.
    III. Sivas Kongresi ile Batı Cephesinde düzenli bir hat halinde görevlendirildiler.
    IV. Saltanata karşı değildirler.
    V. Ayvalık, Soma, Bergama, Salihli, Nazilli, Aydın önemli cepheleridir.
    VI. Gediz Taarruzunda başarısız olmaları üzerine lağvedildiler

    Yukarıdakilerden hangileri Kuvay-ı Milliye ile ilgili doğru bir bilgi değildir?

    A)I-III
    B)I-IV
    C)II-IV
    D)IV-VI
    E)III-V


    CEVAPLAR
    1 B 16 E
    2 C 17 C
    3 D 18 A
    4 E 19 C
    5 A 20 B
    6 E 21 A
    7 E
    8 B
    9 C
    10 A
    11 C
    12 A
    13 B
    14 C
    15 C
     



Sayfayı Paylaş