Muharebeler ve Lozan Antlaşması İle İlgili Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Lavinia tarafından 10 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Muharebeler ve Lozan Antlaşması Hakkında Test Soruları ve Cevapları

    1.
    I- Teşkilât-ı Esâsiye’nin kabulü
    II- Misak-ı Milli’nin ilanı
    III- Sevr’in imzalanması
    IV- Tekâlif-i Milliye Emirlerinin çıkarılması
    V- Türk ordusunun Sakarya nehrinin doğusuna çekilmesi
    Yukarıdaki gelişmelerin kronolojik sıralaması nasıldır?

    A) III-I-II-V-IV
    B) II-III-I-V-IV
    C) II-III-I-IV-V
    D) III-II-I-V-IV
    E) I-III-II-IV-V


    2.
    I- Gediz Taarruzu
    II- Ali Fuat Cebesoy
    III-I.İnönü
    IV-Albay İsmet

    Yukarıdakilerden hangileri Düzenli Ordu ile ilgili değildir?

    A) Yalnız I
    B) I-II
    B) III-IV
    C) II-III
    E) II-IV


    3. Düzenli Ordunun kurulmasının en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kuvay-ı Milliye’nin işgalleri engelleyememesi
    B) Ayaklanmaların artması
    C) Asker kaçaklarının artması
    D) Misak-ı Milli’nin ilanı
    E) Sevr’in imzalanması

    4. TBMM’nin imzaladığı ilk uluslararası antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gümrü Antlaşması
    B) Londra konferansı
    C) Lozan Antlaşması
    D) Moskova Antlaşması
    E) Kars Antlaşması


    5.
    I- Gümrü
    II- Moskova Antlaşması
    III-Ankara Antlaşması 1921
    IV-Mondros Ateşkesi
    V- Montrö Boğazlar Sözleşmesi

    Yukarıdaki antlaşmalardan hangilerinde alınan kararlar Misak-ı Milliye uygundur?

    A) Yalnız I
    B) I-II
    C) III-IV
    D) I-V
    E) I-III-V


    6.
    I-Kütahya
    II-Edirne
    III-Eskişehir
    IV-Afyon
    V-Antalya

    Kurtuluş Savaşının Batı cephesinde çatışmaların en yoğun olarak yaşandığı şehirler yukarıdakilerden hangileridir?

    A) I-III
    B) I-III-IV
    C) II-V
    D) III-IV-V
    E) I-II-III-IV


    7.
    I- Gümrü Antlaşması
    II- Sivas Kongresi
    III-Sakarya Muharebesi
    IV-TBMM’nin açılışı

    Yukarıdaki gelişmelerden hangilerinin sonucunda İstanbul Hükümeti M. Kemal’le görüşmeler yapmıştır?

    A) Yalnız II
    B) I-II
    C) III-IV
    D) I-II-IV
    E) II-III-IV


    8.
    I- Konya
    II- Antalya
    III- Maraş
    IV- Urfa
    V- Afyon

    Yukarıdaki şehirlerden hangileri herhangi bir çatışmaya girilmeden kurtarıldı?

    A) Yalnız V
    B) I-II
    C) III-IV
    D) Yalnız I
    E) III-IV



    9.
    I-Çerkez Ethem
    II-Demircili Mehmet Efe
    III-İtalyanlar
    IV-İngilizler
    V-Fransızlar

    TBMM’nin kurduğu Düzenli Ordu Kurtuluş Savaşında yukarıdaki güçlerden hangisi ya da hangileri ile doğrudan savaşmamıştır?

    A) Yalnız III
    B) II-III-IV
    C) I-IV-V
    D) I-II-IV
    E) III-IV-V


    10.
    I- Kars Antlaşması
    II- Moskova Antlaşması
    III-Ankara Antlaşması–1921
    IV-Mudanya Ateşkesi
    V- Gümrü Antlaşması

    Yukarıdakilerden hangileri I.TBMM’nin yaptığı ikili antlaşmalardan değildir?

    A) I-IV
    B) II-III-V
    C) IV-V
    D) I-IV-V
    E) II-III-IV


    11.
    I-TBMM’yi tanıyan ilk devlettir
    II-TBMM’yi tanıyan ilk Büyük devlettir
    III-TBMM’yi tanıyan ilk İslam devletidir
    IV-TBMM’yi tanıyan ilk itilaf devletidir
    V-TBMM’yle en çok savaşan devlettir.

    Yukarıdaki tanımları yapılan devletler hangi şıkta doğru sıralama ile verilmiştir?

    A) Afganistan-SSCB-Irak-Ermenistan-İngiltere
    B) Afganistan-Ermenistan-Irak-SSCB-Yunanistan
    C) Ermenistan-SSCB-Afganistan-Fransa-Yunanistan
    D) Ermenistan-SSCB-Afganistan-İtalya-İngiltere
    E) SSCB-İtalya-Afganistan-Fransa-Yunanistan


    12.
    I- Hıyanet-i Vataniye Kanunu
    II- Firariler Kanunu
    III-Tekâlif-i Milliye Emirleri

    Yukarıdakilerden hangileri Düzenli Ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için çıkarılan kanunlardandır?

    A) I-II
    B) II-III
    C) Yalnız III
    D) Yalnız I
    E) Yalnız II


    13. Aşağıdakilerden hangisi ile Düzenli Ordu mu? Kuvay-ı Milliye mi? tartışmaları sona erdi?

    A) I.İnönü
    B) II. İnönü
    C) Eskişehir-Kütahya
    D) Sakarya
    E) Büyük Taarruz


    14.
    I-İstiklâl Marşı’nın kabulü
    II-Aslıhanlar Taarruzu
    III-Meclisin Kayseri’ye taşınmasının tartışılması
    IV-M.Kemal’in Gazi ünvanını alması

    Yukarıdaki gelişmelerin kronolojik sıralaması nasıldır?

    A) I-II-IV-III
    B) I-II-III-IV
    C) II-I-III-IV
    D) III-II-I-IV
    E) II-III-IV-I

    15. Aşağıdakilerden hangisi 1921 Ankara Antlaşması maddelerinden biri değildir?

    A) Silahlı mücadelenin bırakılması
    B) Hatay ve İskenderun’un Fransa mandasındaki Suriye’de kalışı
    C) Savaşılan bölgelerde genel af ilan edilmesi
    D) Adana’nın da boşaltılması
    E) Fransa ‘ya TBMM’nin de kapitülasyon hakkı tanıması

    16. Aşağıdakilerden hangisi Kars Antlaşması maddeleri ile ilgili değildir?

    A) Nahçıvan Azerbaycan’da kalacak
    B) Moskova dahil daha önceki tüm SSCB-TBMM antlaşmaları geçersizdir
    C) Batum’un Gürcistan’da kalacağı kesinleşti
    D) Türkiye’nin Batum Limanından gümrük ödemeksizin yararlanabilmesi kararlaştırıldı
    E) Bugünkü doğu sınırımızın kesinleşmesi sağlandı


    17. Aşağıdakilerden hangisi Sakarya ve Büyük Taarruzun ortak özelliklerinden değildir?

    A) M.Kemal’in Başkomutan oluşu
    B) Düzenli orduyla yapılmış olması
    C) Yunanlılarla yapılmış olması
    D) Düzenli ordunun toprak kazanmayı hedeflemiş olması
    E) Sonuçlarında önemli antlaşmaların yapılmış olması


    18. Tekâlif-i Milliye Emirleri içinde aşağıdakilerden hangisi ile ilgili bir hüküm yoktur?

    A) İstiklâl mahkemeleri
    B) Tüm silah ve cephanenin teslimi
    C) Her ailenin bir askeri giydirmesi
    D) Herkesin elindeki akaryakıtın %40’ının komisyona teslim edilmesi
    E) Her ilçede ve kasabada sıkıyönetimin uygulanacağı


    19. Aşağıdakilerden hangisi Kurtuluş Savaşında savaş yapılmadan kurtarılan bölgelerden değildir?

    A) Konya, Antalya
    B) Doğu Trakya
    C) İstanbul
    D) Boğazlar
    E) Kars

    20.
    I. Başkomutanlık meydan muharebesi
    II. Anafartalar
    III. Derne
    IV. Dumlupınar Meydan Muharebesi
    V. Aslıhanlar Muharebesi

    Yukarıdakilerden hangileri kurtuluş savaşı ile ilgili değildir?

    A)Yalnız II
    B)II-III
    C)II-III-V
    D)I-III-IV-V
    E)I-III-V


    Cevaplar
    1 B 11 C
    2 B 12 B
    3 A 13 A
    4 A 14 B
    5 D 15 E
    6 B 16 B
    7 B 17 D
    8 B 18 E
    9 E 19 E
    10 A 20 B
     

  2. 1. M.Kemal I. Dünya Savaşında en son hangi cephede savaşmıştır?

    A)Kafkas
    B)Suriye-Filistin
    C)Çanakkale
    D)Galiçya
    E)Trablusgarp


    2. I.Dünya savaşında Osmanlının toprak kazandığı tek cephe hangisidir?

    A)Kafkas
    B)Suriye-Filistin
    C)Çanakkale
    D)Irak
    E)Makedonya


    3.
    I- Trablusgarp
    II- I.Balkan
    III- II. Balkan
    IV- I. Dünya Harbi
    Yukarıdaki savaşlardan hangisi ya da hangileri sömürge savaşları değildir?

    A)II-III
    B)I-III
    C)III-IV
    D)II-III-IV
    E)I-II-IV


    4. Aşağıdaki devletlerden hangileri Lozan’a sadece Boğazlar konusunu görüşmek için katılmıştır?

    A)İngiltere-Fransa
    B)İngiltere-Rusya
    C)Sovyet Rusya-Bulgaristan
    D)Yugoslavya-Bulgaristan
    E)Japonya-Yunanistan


    5. Türk Hükümeti Lozan’a giden İsmet Paşadan hangi konularda kesinlikle taviz vermemesini istemiştir?

    A)Kapitülasyonlar-Ermeni Yurdu
    B)Savaş tazminatı-Azınlıklar
    C)Boğazlar-Kapitülasyonlar
    D)Ermeni Yurdu-Boğazlar
    E)Musul-Ermeni Yurdu


    6. Türkiye’nin Milletler Cemiyetine geç girişi aşağıdaki sorunlardan hangisinin bizim aleyhimize çözümlenmesine sebep olmuştur?

    A)Musul
    B)Hatay
    C)Boğazlar
    D)Kapitülasyonlar
    E)Kıbrıs

    7.
    I- Yabancı okullar
    II- Boğazlar
    III-Osmanlı borçları
    IV- Azınlıklar
    V- Patrikhane

    Lozan Barış Antlaşmasında karalaştırılan yukarıdaki konulardan hangilerinde alınan karar ile Türkiye’nin iç politikadaki egemenliği de güçlenmiştir?

    A)I-II-IV
    B)I-IV-V
    C)II-III-IV
    D)III-IV-V
    E)II-V


    8. Türk tarafının Mudanya’da kazanıp Lozan’da kaybettiği yer neresidir?

    A)İstanbul
    B)Boğazlar
    C)Doğu Trakya
    D)Batı Trakya
    E)Batum

    9. Aşağıdaki sınırlardan hangileri Lozan’dan önce yapılan antlaşmalar esas alınarak çizilmemiştir?

    A)Suriye sınırı
    B)Irak sınırı
    C)Rus sınırı
    D)İran sınırı
    E)Bulgar sınırı

    10. Lozan’da hangi konular Misak-ı Milliye uygun çözülmüştür?

    A)Kapitülasyonlar, Azınlıklar
    B)Boğazlar
    C)Suriye sınırı
    D)Irak sınırı
    E)Yunan sınırı

    11. Aşağıdakilerden hangisi Lozan’dan sonra sorun olarak devam eden konulardan değildir?

    A)Irak sınırı
    B)Yabancı okullar
    C)Nüfus Mübadelesi
    D)Patrikhane
    E)Ermeni Yurdu

    12.
    I- Patrikhane
    II- Savaş tamiratı
    III-Dış borçlar
    IV-Nüfus Mübadelesi

    Yukarıdaki konulardan hangileri Lozandan sonra Türkiye ile Yunanistan arasında sorun olan konulardır?

    A)Yalnız I
    B)II-III
    C)II-IV
    D) I-II-IV
    E)I-IV

    13.
    I- Hatay
    II- Musul
    III-Yabancı okullar
    IV- Nüfus mübadelesi
    V- Dış borçlar

    Yukarıdaki konulardan hangisi Türkiye ile Fransa arasında sorun olan konulardandır?

    A)Yalnız I
    B)II-III
    C)I-III-V
    D)III-IV-V
    E)II-III-IV


    14.
    I- 1926–1930
    II- 1924–1926
    III–1936–1939

    Türkiye Devleti yukarıdaki dönemlerin hangilerinde Misak-ı Milli yolunda önemli başarılar elde etmiştir?

    A)Yalnız III
    B)Yalnız II
    C)Yalnız I
    D)I-II
    E)II-III

    15.
    I- I.TBMM
    II- İstanbul Hükümeti
    III- Temsil Heyeti
    IV- II. TBMM

    Lozan Barışı onaylandığında yukarıdakilerden hangileri yoktur?

    A)Yalnız I
    B)I-II
    C)II-IV
    D)I-II-III
    E)II-III-IV


    16.
    I- Firariler kanunu
    II- Hıyanet-i Vataniye kanunu
    III- Tekâlif-i Milliye emirleri
    IV- Nisab-ı müzakere kanunu

    Yukarıdakilerden hangileri bir ceza kanunudur?

    A)I-II
    B)Yalnız II
    C)I-II-III
    D)III-IV
    E)I-IV

    17.
    I- Tekâlif-i milliye emirleri çıkarılmıştır.
    II-Meclisin Kayseri’ye taşınması tartışılmıştır
    III-Ordu Sakarya nehrinin doğusuna çekilmiştir.
    IV-Ordumuz Sakarya nehrinin Batısına geçmiştir.
    V-M. Kemal Mareşal olmuştur.

    Yukarıdakilerden hangileri Sakarya savaşının sonuçlarından değildir?

    A)Yalnız II
    B)I-II
    C)II-III
    D)I-II-III
    E)I-IV-V


    18.
    I-İstiklâl Marşının kabulü
    II-Tekâlif-i Milliye Emirleri
    III-Kars Antlaşması
    IV-Ankara Antlaşması–1921
    V-Moskova Antlaşması
    VI-Gümrü Antlaşması
    Yukarıdakilerden hangileri Batı cephesindeki bir başarımızın sonucunda gerçekleşmemiştir?

    A)Yalnız II
    B)II-VI
    C)I-III-V
    D)I-II-IV
    E)III-IV-V


    19.
    I-I.İnönü
    II-II. İnönü
    III-Eskişehir-Kütahya
    IV-Sakarya
    V-Büyük Taarruz

    Yukarıdaki muharebelerin hangilerinde Batı cephesi tek kumanda altında birleştirilmiştir?


    A)I-II
    B)III-IV-V
    C)II-III
    D)IV-V
    E)I-III-V


    20.
    I.Osmanlı Borçları
    II. Kapitülasyonlar
    III. Savaş tazminatı
    IV. Adana’ın boşaltılması
    V.Hatay-İskenderun’un Suriye’de kalması

    Yukarıdakilerden hangileri 1921 Ankara antlaşmasında görüşülen konulardan değildir?

    A)Yalnız I
    B)I-II-III
    C)II-III-IV
    D)II-III-V
    E)II-IV-V


    21.
    I- Moskova antlaşması
    II. Ankara Antlaşması
    III. Kars Antlaşması
    IV. Mudanya Mütarekesi
    V. Montrö Boğazlar Sözleşmesi
    Yukarıdaki antlaşmalardan hangilerinde boğazlarla ilgili bir karar alınmamıştır?

    A)II-III
    B)I-II-III
    C)IV-V
    D)I-IV-V
    E)I-III



    22.
    I. Londra Konferansı
    II. Lozan Görüşmeleri
    III. Mudanya Ateşkesi
    IV. Ankara Antlaşması 1926

    Yukarıdaki antlaşmalardan hangilerine itilaf devletleri hem TBMM hem de İstanbul Hükümetini birlikte çağırarak Türk tarafı arasında ikilik yaratmaya çalışmışlardır?

    A)Yalnız-I
    B)Yalnız-II
    C)I-II-III
    D)I-II
    E)I-II-IV

    23.
    I. Londra Konferansı
    II. Lozan Konferansı
    III. Moskova Antlaşması
    IV. Paris Barış Konferansı

    Yukarıdakilerden hangilerine TBMM ve İstanbul Hükümeti beraberce katılmıştır?

    A)Yalnız-I
    B)Yalnız-II
    C)I-II-III
    D) II-IV
    E)I-III-IV



    Cevaplar
    1 B 12 E
    2 A 13 C
    3 A 14 A
    4 C 15 D
    5 A 16 A
    6 A 17 D
    7 B 18 B
    8 B 19 B
    9 B 20 B
    10 A 21 A
    11 E 22 D
    23 A