Okul sütü hakkında uyarı!

Konusu 'Sağlıklı Yaşam' forumundadır ve Elif tarafından 12 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Okul Sütü Programı hakkında Uzmanlardan okul sütü uyarısı

    Sağlık bakanlığı'ndan, Okullarda öğrencilere dağıtılan sütlerin, açıldıktan hemen sonra içilmesi gerektiği bildirildi. Açıklamada, laktoz intoleransının, süt şekerini parçalayan laktaz enziminin vücutta olmaması veya az olması olduğunu belirtildi. Bu yüzden sütlerin açıldıktan sonra hemen tüketilmesi gerekir.

    [​IMG]

    Bilindiği gibi çocukların sağlıklı olabilmesi ve sağlıklı bir biçimde gelişmesi için beslenme çok önemli.Sütte, birçok mineral, vitamin ve protein bulunduğu için bireyler için sağlıklı bir beslenme aracı. Uzmanlara göre çocukların günde 2 bardak süt içmeleri gerekiyor.

    Çocukların beyin ve kemik gelişimi için protein almaları ve bu protein de sütte yüksek oranlarda bulunuyor. Okullarda süt dağıtımında da bu amaç edinilmiş. Ancak geçen yıl dağıtılan sütlerden zehirlenme yaşandığı haberlerine sıkça rastladık. Milli Eğitim Bakanlığı,Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konuda çalışmalar yaparak okul sütleri üzerinde yapılan analizler sonucunda herhangi bir soruna rastlanılmadığını belirttiler. Ancak gelen şikayetlerin süt incelemelerinde, İntolerans belirtilerinin genelde 30 dakika ile 2 saat sonra başladığını ve bunun sonucunda bulantı, karın ağrısı, gaz ve ishal olabileceği belirtildi..
    Süt içtikten sonra kimileri 'bana süt dokunuyor' dediklerinde aslında bu rahatsızlıkların o kişide ortaya çıkmasıdır.


    Çocuklara süt dağıtımı başlamadan önce okul yönetimi, süt kutularını açılmadan mutlaka incelemesi gerekir. Kutuların bozulmamış ve hava almamış olmasına dikkat etmeli. Ayrıca ambalajlarda bombaj, şişme veya bir ezikliğin bulunmamasına da bakılmalıdır. Birde tabi öğretmenlerin, mutlaka sütleri bir ders boyunca içirmeleri gerekir.Mümkünse sütün yanında başka bir şey de yenilebilir. Kısacası süt sabah açıldıysa çocuğun onu daha sonra içmesi sakıncalı.Sütler açıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde tüketilmeli.
    Herhangi bir şikayet olduğunda ise şikayetin durumuna göre sağlık kuruluşları veya aile hekimlerine başvurulması gerekir.