Pak Choi Sebzesi

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Elif tarafından 4 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Pak Choi nedir pak choi sebzesinin faydaları nelerdir

    Türkiye'de bilinmeyen Pak Choi sebzesi, lahanagillerle aynı grupta yer alan bir sebze türüdür.Kara lahana ile benzer özellikler taşıyan bu yeni sebze türünün Karadeniz Bölgesinde yaygınlaştırılması ve üreticiye alternatif gelir sağlanmasıamaçlanıyor. Çin'de yıllardır tüketilen Pak Choi adlı sebzenin Türkiye'de kara lahanaya alternatif olarak yetiştirilmeya başlanacak.Bu yeni sebzenin özellikle Karadeniz Bölgesinde büyük verim sağladığı belirlendi.Pak Choi sebzesi kısa sürede yetişmesi ve veriminin yüksek olması nedeniyle dünyanın birçok yerinde geniş miktarlarda yayılmış. Dünyada Çin, Japonya, Endonezya, Tayvan, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Amerika, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

    KALORİSİ AZ VİTAMİNİ BOL SEBZE PAK CHOİ

    [​IMG]

    Dengeli beslenmede, vitamini bol fakat kalorisi az olan besinler daha çok tercih edilmekte.İşte Pak Choi bu özelliği ile kalorisi az, vitamini bol sebzeler içinde yeralmakta. Bünyesinde bulunan besin maddeleriyle beslenme için çok yararlı bir sebze türü. A, C, K ve B vitamini kaynağı, sodyum ve kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, mangan gibi mineral maddelerce oldukça zengin bir sağlıklı yaşam sebzesi.

    OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya tarafından yürütülen çalışma ile yeni sebzenin özellikle Karadeniz Bölgesi'nde büyük verim sağladığı belirlendi.
    Prof. Dr. Balkaya, Türkiye'de son yıllarda mevcut sebze türlerine ilave olarak Çin ve Brüksel lahanası, brokoli ve hindiba gibi yeni sebze türlerinin yetiştirilmeye başlandığını söyleyerek:
    “Bu sebze türlerine ilave olarak Pak Choi sebzesinin ülkemizde yetiştirilmesi, üreticiler için yeni bir alternatif ürün olarak ürün deseni içinde yer alması üretim planlanmasında yararlı olacaktır. Bu amaçla, pazarda yer alabilmesi ve tüketiciler tarafından tanınmasına yönelik olarak araştırıcılar ve tarımsal yayım uzmanları tarafından besleyici değeri yüksek olan bu sebze türünün yaygın hale getirilmesini amaçlıyoruz'' dedi.

    [​IMG]