Patojen Nedir? Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 18 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Patojen


    Patojen,
    Hastalığa neden olan bir tür mikrop türüdür, insanların nereden nasıl mikrop kapacakları hiç beklemediği, bir anda gerçekleşebilir. Hastalık yapıcı özelliği olan mikrop veya madde enfeksiyona neden olma yeteneğine, sahip olan tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir. Vücut içerisine yerleşen ve hücre bütünlüğünü bozabilen önlem alınması gereken ciddi konudur. Her türlü canlıda bulunabilir, tek hücre yapısına sahip organizmaları etkileyen patojenler de bulunmaktadır. Zararlı bakteriler vücudun belirli bir bölgesine ulaşarak hastalığın ortaya çıkmasına sebebiyet verirler. Bunun bağırsak, vajina veya ağız gibi yerlerde normal olarak yaşayan yaralı bakterilere sayı olarak üstün gelmeleri durumunda bakteriler ortaya çıkar. Bakterilerin kontrolsüz şekilde çoğaldığı zamanlarda enfeksiyon görülmeye başlar. Vücuda giren bakteriler, sağlıklı olan bağışıklık sisteminin çökertmeye çalışır. Sağlıklı bir insan dahi, vücut bakterilerinin çoğalarak yayılmasını durduramaz. Zararlı bakterilerin çoğalmasına bağlı olarak toksinlerini yayıp hızla hücrelere zarar vermektedir. Patojen bakteriler çeşitli yollardan vücuda dahil olurlar.

    Patojen risk faktörleri nelerdir?

    Bakteriyel hastalıklar her yaş grubunda veya topluluk olan ortamlarda oluşabilir. Bazı faktörler bakteriyel hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Sadece risk faktörü değil, tüm insanlarda bu bakteriyel hastalıkların oluşma olasılığı bulunmaktadır. Sebep olan hastalıklar orta kulak iltihabı, zatürre, kızamık, soğuk algınlığı ve buna benzer çeşitli hastalıklara meydan vermemelidir. Önlem almak yada sağlığa dikkat etmek her zaman kaçınılmaz bir fırsat olabilme adına kendinizi göz ardı etmemelisiniz.

    Patojen risk nasıl azaltılır?
    • Kusma, ateş veya ishal gibi bakteriyel gibi hastalık belirtileri olan kişi ile temastan kaçınmak.
    • Dondurulmuş gıdaların tezgah üzerinde değil buzdolabı veya mikrodalgayla çözülmelidir.
    • Hapşırma ve öksürme gibi durumlarda mendil ile yada elinizle ağzınızı kapatma sonra ellerinizi yıkanmalıdır.
    • Yeterli dinlenme ve stresi en aza düşürmek, kronik hastalığınız için tıbbi bakım uygulamak.
    • Mutfakta kullanılan eşyaları ve kesme tahtalarının sıcak su ve sabunla yıkamak.