peynir hangi aşamalardan geçerek sofraya gelir

Konusu 'Öğrenci Web' forumundadır ve Ceren tarafından 12 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    peynir hangi aşamalardan geçerek bize ulaşır

    1. Çiğ süt alımı: Peynir elde etmek için ilk olarak köylerden, meralardan ve çiftliklerden taze, içinde katkı maddesi bulunmayan sütler toplanır.

    2. Standardizasyon: Bu işlem ile amaç sütteki yağ oranını azaltmaktır. Çünkü sütteki yağ miktarı fazla olduğunda peynir altı suyu oluşacak ve bu da kayıplara neden olacaktır. Bu sebeple standardizasyon yardımı ile süt uygun yağ oranına getirilir.

    3.Pastörizasyon: Bu işlemdeki amacımız ise sütü zararlı mikroorganizmalardan ayırıp daha sağlıklı bir hale getirmektir. Bu işlem sayesinde sadece zararlı mikroorganizmalar kaldırılmaz ayrıca diğer mikroorganizmalar da aza indirilir. Ülkemizde bunun için gerekli olan peynir sütü 63-65 derecede 30 dakika veya 72-75 derecede 15-20 saniyedir.

    4. Soğutma: Pastörize edilen süt daha sonra mayalanma için uygun dereceye çekilmelidir. Bu ise 28-32 derece arasıdır.

    5. Mayalama: Sıcaklığı uygun seviyeye gelen süt mayanın kuvvetine göre 1.5- 2.5 saat arası mayalanacak şekilde mayalanır.

    6.Sütün pıhtılaşması

    7. Pıhtının işlenmesi

    8. Preslenmesi

    9.Tuzlanması

    10. Ambalajlanması

    11. Depolanması şeklindedir.