Protein Çeşitleri Hakkında Bilgi Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 28 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Protein Çeşitleri

    Protein Çeşitleri, Protein, Yunanca da proteios kelimesinden türetilmiş olup en önemli ya da en önde yer alırım manasındadır. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve muayyen diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Kısaca proteinler bir veya birden çok polipeptit zincirden oluşmuş polimerlerdir. Amino asitlerin polimerleridirler. Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür oksijen ve karbon şeklinde kimyasal yollarla daha yalın özdeklere bozunamayan, amino asit bileşiminden oluşmuş et, süt yumurta akı gibi yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal maddeye denir. Proteinler hücrelerdeki bütün biyolojik olayların esasını teşkil eder. Hücreler içerisinde gerçekleşen olaylar, yüz binlerce farklı proteinin kendilerine verilmiş olan görevleri yerine getirmeleri ile gerçekleşir.


    Protein Çeşitleri; Bileşim ve çözünürlükleri ne göre proteinler, üç ana grupta değerlendirirler.
    • Basit proteinler
    • Bileşik proteinler
    • Türev proteinler olarak
    Basit Proteinler, Albüminler; Hayvansal ve bitkisel organizmalarında yaygın halde bulunurlar. Albüminler saf suda ve seyreltik tuz solüsyonlarından erirler. İnsan serumunda bulunan albümine serum albumin, yumurtada bulunan albümine ovalbumin, kasta bulunan albümine miyojen, sütte bulunan iselaktalbumin denmektedir. Suda çözünmezler, seyreltik, nötral tuz çözeltilerin de çözünürler. Yumurtada ovalbumin, insan serumunda serum globülin halini alır ya da bulunurlar.

    Gluteinler; Bitkisel proteinlerdir. Patates, soya, bezelye, mercimek ve buğdayda bulunur. Buğdayda bulunana gliadin denir.

    Provitaminler; hayvansal proteinlerdir. Yumurta, süt, et, sakatat, tavuk eti ve balık ta bulunur, balık spermasında daha yoğundur.

    Histonlar; Bazik özelliktedirler. Nükleik asitlerde nükleon proteinleri oluştururlar.

    Sklero Proteinler; İnsan ve hayvan organizmasının proteinleridir. Kollajen, elastin ve keratin başlıca sklero proteinlerdir.

    Bileşik Proteinler, Gliko proteinler ve Muko proteinler; Gliko proteinler %4'ten daha az karbonhidrat içerirler. Örnek, fibrinojen gibi muko proteinler %4'den daha fazla karbonhidrat içeren proteinlerdir. PHeparin, hiyalüronik asit, kodroidin sülfatlar, kan grubu maddeleri, örnek olarak ta gösterilebilir.

    Lipo proteinler; Proteinlerin lipitlerde yaptıkları bileşiklerdir. Serumun lipit içerdiği halde berrak kalması, bu lipitlerden hepsinin değilse de çoğu proteinler, lipo protein halinde belirmiş olmalarından ileri gelir. Kan serumundaki lipo proteinler, dansitelerine göre şilomikronlar, üç şekilde sınıflandırılırlar bunlar çok düşük, düşük ve yüksek dansiteli lipo proteinlerdir. Lipo proteinler elektroferozde ayrılmalarına göre ise a ve a lipo proteinler diye iki sınıfa ayrılır.

    Metallo Proteinler;
    Bunlar demir, mangan, kobalt, magnezyum, çinko, bakır gibi metal iyonlar içeren proteinlerdir. Hemoglobin, feritin ve miyoglobin örnek verilebilir.

    Fosfor Proteinler; Fosforik asit ihtiva eden proteinlerdir. Sütte kazein, yumurta sarısında vitelin olarak bulunur.

    Kromo Proteinler; Kan proteinlerinin çeşitli pigmentlerinde oluşturdukları bileşiklerdir. Billurin ve safra pigmentleri buna örnek gösterilebilir.

    Nüleo Proteinler; Daha çok hücrenin nukleus, mitokondri ve mikrozom kısımlarında bulunur. Prostetik grup olarak nükleik asit içerir.

    Türev proteinler; Bileşik veya basit proteinlerin fiziksel ya da kimyasal değişikliklere uğramalarıyla meydana gelirler. Bunlara denatüre ve koagüle proteinler örnek gösterilebilir.