Proteinler Hangi Besinlerde Bulunur

Konusu 'Ödevmatik' forumundadır ve Ceren tarafından 16 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Protein hangi besinlerde bulunur

    Bütün hayvansal ve bir kısım bitkisel yiyeceklerde protein vardır. İçerdikleri protein oranları ve nitelikleri değişiktir. Genellikle hayvanlardan elde edilen proteinlerin esas amino asit bileşimleri organizmamızın ihtiyacına uygundur. Bitkisel kaynaklı proteinlerin kullanım oranı, hayvansal kaynaklı proteinlerden düşüktür.

    Esas amino asitler bakımından zengin olan yiyecekler, sindirim sistemimizde fazla kayba uğramadan vücuda alınırlar. Esas amino asitlerin hepsi birbirlerine yakın yapıda bulundukları için bu amino asitlerin birleşerek vücut proteini hâline gelmeleri daha kolay olur. Yumurta, et, süt gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerden sağlanan proteinlerin sindirilme oranı %98’dir. Tahıl kaynaklı proteinlerin sindirilme oranları ise %78 civarındadır.

    Proteinleri, vücutta kullanılabilme derecelerine göre şöyle ayırabiliriz;

    1. Örnek Protein: Vücut tarafından tam olarak kullanılan proteindir. Anne sütü ve yumurtadaki protein, örnek proteindir.

    2. İyi Kaliteli Protein: Tamamına yakın kısmı kullanılabilen protein türüdür. Örnek et proteini.

    3. Düşük Kaliteli Protein: Tam olarak kullanılamayan ve sindirim sırasında büyük kayba uğrayan protein türüdür. Örnek, bitkisel proteinler, kuru fasulye, nohut vb.