Şarbon etkisini nasıl gösteriyor?

Konusu 'Eğitim Desteği' forumundadır ve Chanyeol tarafından 16 Ağustos 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Şarbon etkisini nasıl gösteriyor?

    Gerçekte şarbon, otla beslenen hayvanlara özgü bir hastalıktır. Hastalığa, Bacillus anthracis adlı bakteri neden oluyor. Bakteri genellikle, spor biçiminde ve toprakta bulunur. Bir hayvan bu sporları yuttuğunda ya da soluduğunda, sporlar “uyanır”. Şarbon bakterisi, yapısında üç çeşit protein bulunan bir zehir salgılar. Şarbon zehrindeki koruyucu madde hücrenin dış yüzeyindeki alıcıya bağlandıktan sonra, ölümcül faktörün ve ödem faktörünün hücrenin içine girmesini sağlıyor. Zehir, makrofaj adı verilen bağışıklık hücrelerinin içine girdiğinde, anahtar enzimleri yok ederek hücreyi öldürüyor. Bu ölümcül etkinin nasıl gerçekleştiğiyse tam olarak bilinemiyor. Ölüm; iç kanama ve şokla gerçekleşiyor. Bakteri çoğaldıkça kana karışır ve kanda çoğalmayısürdürür. Kurbanın zehir şokuna girerek ölmesine neden olan zehrini üretir. Hayvan ölünce çoğu şarbona karşıdirençli olan leş yiyici hayvanların saldırısına uğrar. Ölü hayvanın kanındaki şarbon bakterileri toprağa karışır ve sporlar oluşturur. Sporlar bir başka kurbana rastlayıncaya kadar onlarca yıl yaşayabilir.