Sindirim Olayı Nasıl Gerçekleşir

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Nehir tarafından 2 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Sindirim Nasıl Gerçekleşir

    İnsanların sindirim sistemleri, diğer canlılara göre daha fazla gelişmiştir. Besinler, ağızdan alınır, çiğnenir, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsaktan geçerek dışarı atılır. Karaciğer, pankreas ve tükürük bezleri ise sindirime yardımcı olur.

    Besinler, sindirim esnasında, kusmanın tersi şeklinde hareket ederler. Buna “peristaltik” hareket denir.

    Besinler, sindirildikten sonra ince bağırsakta tüketilen suyla birlikte emilirken; suyun kalan kısmı ve madensel tuzlar ise kalın bağırsakta emilmektedir.Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan sistemler, sinir ve endokrin sistemleridir.

    Sindirim Sistemi’nde çalışan organlarımızı gelin birlikte tanıyalım.

    AĞIZ VE DİŞLER

    Besinlerin sindirime hazırlanması için parçalanma ve tükürük salgısı ile ıslatılması ve salgı içerisindeki enzimlerle karbonhidratların kimyasal sindirimi başlatılır.

    YUTAK

    Yutak, ağız boşluğu ile yemek borusu arasında kapı görevi görür. Bir diğer özelliği ise soluk borusu ve yemek borusu arasında bağlantı kurar. Ağızdan nefes alabilmemizi sağlar.

    YEMEK BORUSU

    Yemek borusu sindirim sisteminin önemli ancak sindirimin gerçekleşmediği bir bölümüdür. Yemek borusundaki kaslar besinleri mideye doğru iter. Bu özellik insana baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilme imkanı vermektedir.

    MİDE

    Mide besinlerin mekanik ve kimyasal sindiriminin gerçekleştirildiği yerdir. Mide, kasılıp gevşeme hareketleri ile mekanik sindirimi başlatır. Bu yöntemle bulamaç haline getirilen besinler daha sonra kimyasal sindirime geçer. Mide özsuyu içerisindeki mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir. Kimyasal sindirimde ise sadece proteinlerin sindirilir.

    BAĞIRSAK

    Sindirim sisteminin sonunda yer alan bağırsak kendi arasında üç kısma ayrılır. On iki, boş ve kıvrımlı bağırsak olarak adlandırılan bağırsak bölümünde, pankreas ve karaciğerden gelen enzimler bulunur. Bu sayede karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal sindirimi tamamlanmış olur. Artık en küçük parçalarına kadar ayrılan besinler kana geçebilecek hale gelmiştir. İnce bağırsak yüzeyindeki emici tüyler besinleri emerek kana aktarır.