Suşi nedir nasıl yapılır

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve ahra tarafından 6 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. Suşi tarifi resimli


    Bir uzak doğu mutfağı yemeği olan, mavi somon balığının pirinç eşliğinde özel ithal edilen yosunlara sarılarak servis edilen tabiri ile uzakdoğu çiğ balık yemeğine suşi denir.

    Birçok suşi çeşidi vardır:

    Suşi çeşitleri ve içerdikleri genel malzemeler

    Avokado Maki-Avokado ve pirinç ile yapılır
    Ebi-Karides ve pirinç ile yapılır
    Ebiten Maki-Kızarmış karides ve pirinç ile yapılır
    Gari-Zencefil ile yapılır
    Ikura-Somon balığı yumurtası ile yapılır
    Kaliforniya Roll-Avokado,yengeç ve uçan balık yumurtası,salatalık ve pirinç ile yapılır
    Kappamaki-Salatalık ve pirinç ile yapılır
    Kani Maki-Yengeç ev pirinç ile yapılır
    Kani Avocado Temaki-Yengeç,yumurta,avokado ve nori ile yapılır
    Maguro Temaki-Tuna, pirinç ve nori ile yapılır
    Maguro-Tuna ve pirinç ile yapılır
    Nigiri-pirinç sirkeli pilav ve çiğ balık ile yapılır
    Saba-Uskumru ve pirinç ile yapılır
    Shake Maki-Somon balığı ve piriç ile yapılır
    Shake-Somon balığı ve pirinç ile yapılır
    Sesame Roll-Avokado,karides,susam ve pirinç ile yapılır
    Shake Temaki-Somon balığı ve nori ile yapılır
    Tamago-Yumurta ve pirinç ile yapılır
    Tamago Maki-Yumurta ve pirinç ile yapılır
    Tekka Maki-Tuna ve pirinç ile yapılır
    Unagi-Yılan balığı ile yapılır
    Uramaki-Somon balığı, tuna ve pirinç ile yapılır


    SUŞİ MALZEMELERİ:

    1 su bardağı kırık pirinç
    4 su bardağı su
    ½ yemek kaşığı tuz
    ¼ su bardağı pirinç sirkesi
    15 cm uzunluğunda 1 parça surimi (kıyılmış ve işlenmiş balık ve yengeç eti)
    500 gr. somon fileto
    2 orta boy salatalık (kabukları soyulmuş ve etli dış tarafları çok ince ve uzun uzun dilimlenmiş)
    ¼ olgun avokado (kabukları soyulmuş ve ince uzun dilimlenmiş)
    3 adet nori (suşiyi saracağımız deniz yosunu)
    1 yemek kaşığı toz vasabi (japon yabanturbu)
    1/3 su bardağı soya sosu
    1 adet ufak boyasız bambu amerikan servis (suşiyi düzgün sarabilmek için kullanacağız)
    susi-1

    Suşi Tarifi

    Pirinçleri derin bir kapta soğuk suyla iyice yıkayıp, süzün. Kaynatmış olduğunuz suya tuzu, sirkeyi ve pirinçleri ekleyin. Pirinçler yumuşayana kadar, yaklaşık 12-15 dakika, ara ara karıştırarak haşlayın. Pirinçleri süzüp, geniş bir tepsi ya da kaba yayarak soğumalarını sağlayın.

    Maki (Rulo) Suşi için, Bir noriyi bambu amerikan servis üzerine koyun. Norinin size yakın tarafına yaklaşık 6 cm genişliğinde ve yarım cm kalınlığında suşi pilavını yayın. Norinin size yakın tarafına, pilavın üzerinde 1 cm boşluk bırakarak malzemenizi yerleştirin. Suşiyi, bambu amerikan servis yardımıyla, yaklaşık 3 cm çapında, tam bir tur, sarın. Norinin kalan kısmını bir makas ya da bıçak yardımıyla kesin. Rulo halindeki suşiyi keskin bir bıçak ile 6 eşit parçaya bölün. Kenarlarının düzgün görünmesi için uçlarını kesebilirsiniz.
    susi-203 Sake (Somon) Abocado (Avokado) Nigiri (Sıkma) Suşi için, Yaklaşık 5 cm uzunluğunda ve 1,5 cm kalınlığında hazırlanmış pilavın üzerine 2 cm kalınlığında dilimlenmiş somon fileto parçasını koyun. Somonların üzerine avokado dilimlerini yerleştirin. Hazırladığınız nigiriyi, dağılmaması için, ince bir şerit nori ile sarın.

    Sos için, Toz vasabiyi suyla karıştırarak hamur haline getirin.

    Suşiyi yanında zencefil turşusu, hamur halindeki vasabi ve minik bir kap içinde soya sosu ile servis edin. Suşi, yanında servis edilen vasabinin soya sosunda eritilmesi ile elde edilen karışıma batırılarak yenir. Maki suşilerin çubuk yardımıyla, nigirilerin ise elle yenmesi tavsiye edilir. Nigirilerin sadece etli tarafı soya soslu karışıma batırılır, böylece nigirinin altındaki pilavın dağılarak sosun içine düşmesi engellenmiş olur. Bir suşi tipinden başka bir suşi tipine geçilirken arada zencefil turşusu yenerek ağız tazelenir ve tatların birbirine karışması engellenir.

    Afiyet olsun...


    [​IMG]