Sütle kaymak nasıl yapılır

Konusu 'Soru Bankası' forumundadır ve Demir tarafından 5 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. Sütten nasıl kaymak yapılır

    5 kg. taze manda sütü (yoksa yağlı süt)



    Yapılışı

    Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız.

    Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri).

    Tencereye 5 kg. taze manda sütü koyacaksınız.

    Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız.

    Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur.

    Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz.

    Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir.

    Tarif 2

    Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır. Miktarı, manda ve koyun sütlerine oranla az olduğundan, genellikle kaymak, manda ve koyun sütlerinden yapılır; ortalama olarak 5 - 6 kilo sütten 1 kilo kaymak alınır.

    Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz.
    Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız. Kaymak bağlayınca ateşten indirip soğuyunca lüle şekli veriniz.

    Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır. Sütevlerinde yapılış şekli çok değişiktir. Kaymak tavaları vardır ve bu tavalara özgü ocaklar yapılmıştır. Fakat yapılış şekli çok zahmetlidir, sütevlerinde bulunmadıkça, araç ve gereçleri görmedikçe tarifle anlatılamaz.