Suyun Bitkiler İçin Önemi Maddeler Halinde

Konusu 'Hakkında bilgi' forumundadır ve Lavinia tarafından 26 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Suyun Bitkiler İçin Önemi Kısaca

    Madde değişim olaylarının aktif olarak sürdüğü bir bitki dokusunda % 85-95 oranında su bulunmaktadır.

    Suyun bitki açısından önemi aşağıda sıralanan maddeler ile açıklanabilir:

    a) Su, içinde bütün biyokimyasal ve fizyolojik reaksiyonların geçtiği bir ortamdır

    b) Organik ve inorganik maddeler için son derece iyi bir çözücüdür

    c) Bitki yapısındaki kolloidal karakterdeki tüm maddelerin şişmesini sağlar

    d) Besin maddeleri ve çözülmüş organik maddelerin (asimilatlar, aminoasitler, yağasitleri vs.) iletim borularında taşınmasını sağlayan bir araçtır

    e) Birçok madde değişim olaylarında (fotosentez, şekerin hidrolozi vs.) ve karbonhidratların sentezinde kendisi hammaddedir.

    f) Hareketi ayarlayıcı bir faktör olarak bitkinin ısısının yükselmesini önler. Transpirasyon ile gözeneklerden çıkan her su buharı için 0.5 kcal ısı gerekmektedir

    Sıralanan fonksiyonlar gözönünde tutulacak olursa suyun canlı sistemler için ne denli önemli bir madde olduğu ortaya çıkar. Su, bitkilerde madde değişim olaylarını birinci derecede etkileyen, büyümeyi ve bitkinin sağlıklı yaşaması ile büyük miktarda verim oluşumunu sağlayan, vazgeçilmez bir maddedir.