Tanecik boyutu farkından yararlanarak ayırma yöntemleri nelerdir

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Lavinia tarafından 13 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Tanecik Boyutu Farkından Yararlanılarak Ayırma Yöntemi Nedir?

    1) Ayıklama : Tanecik boyutları, şekilleri, vb. özellikleri farklı olan maddelerin oluşturduğu heterojen katı-katı karışımlarını ayırmada kullanılır.
    - Mıknatısla ayırma da bir ayıklama yöntemidir.
    - Nohutun, fasulyenin, kahve tanelerinin ayrılmasında kullanılır.

    2) Eleme : Katı-katı heterojen karışımlarını bileşenlerine ayırmak için tanecik boyutu farkından yararlanılarak yapılan işlemdir.
    - Eleme işleminde kullanılan araçlara “elek” denir.
    - Çakıl taşlarının ince kumdan ayrılmasında kullanılır.
    - Unun yabancı maddelerden ayrılmasında kullanılır.
    - Bakliyatlar paketlenmeden önce elenerek boyutlarına göre ayrılırlar.

    3) Süzme : Katının sıvı içinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımları bileşenlerine ayırmada kullanılır.
    - Çay posasını ayırmada süzgeç, makarnayı süzerken kevgir, laboratuarda ise süzgeç kağıdı kullanılır.
    - Süzme yöntemi sadece heterojen katı-sıvı karışımlarını ayırmak için değil, katı-gaz karışımlarını ayırmak için de kullanılır. Örn : toz maskeleri, gaz maskeleri, arabadaki hava filtresi, fabrika bacalarındaki hava filtresi…
    - Naftalin-su ve tebeşir tozu-su karışımlarının da ayrılmasında kullanılır.
    - Araba motorundaki parçaları süzmede de kullanılır.

    4) Diyaliz : Sıvı-katı heterojen karışımlarda katı, süzgeç kağıdından geçebilecek kadar küçük ise süzme ile ayrılamayacağı için santrifüjleme yapılır. Santrifüjleme ile sonuç alınamayan koloidal maddeler için diyaliz yöntemi kullanılır. Diyaliz; koloit karışımların gözenekli zarlardan geçebilmesi temeline dayanan çözümleme ve arıtma yöntemidir.
    - Yarı geçirgen bir zar kullanılır.
    - Diyaliz makinesiyle kanın temizlenmesi buna örnektir.