Temel Fruktoz Kaynakları Hangileridir

Konusu 'Ödevmatik' forumundadır ve Demir tarafından 8 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Temel Fruktoz Kaynakları Nelerdir

    Birçok meyve ve sebzede vücuda alınmasında herhangi bir problem oluşturmayacak düzeyde fruktoz şekeri bulunmaktadır. Asıl problem yaratacak gıdalar, son dönemde teknolojide kaydedilen ilerlemenin gıda sektörüne de büyük ölçüde el atmasıdır. Çünkü piyasada diğer şekerlere oranla çok daha ucuza bulunabilen mısır şuruplarının çok büyük bir bölümünün, henüz nasıl etkiler yaratacağı tam olarak kestirilemeyen GDO’lu yani genetiği değiştirilmiş ürünlerden elde edilmesidir. Üstelik bu tarz şuruplar gıda katkı maddesi veya tatlandırıcı olarak günlük tükettiğimiz ürünlerin birçoğuna girmiş ve kullanımı her geçen gün daha da artmıştır.

    Mısır şuruplarında bulunan fruktoz, diğer gıdalarda doğal olarak bulunan fruktozdan farklı mı?

    Bu sorunun cevabı aslında teknik olarak neyden üretilirse üretilsin (şeker kamışı, mısır şurubu, şeker pancarı, çilek, soğan veya domates vb.) Fruktozun vücutta göstereceği etki aynıdır. Ancak bunlardan alınan miktarlar arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin bir bardak doğranmış domates sadece 2.5 gram civarında fruktoz bulundururken, gazlı içeceklerde bu miktar yaklaşık 10 kat artmaktadır.



    Hangi gıdalar yüksek fruktoz ve diğer şekerleri içermektedir?

    Günümüzde neredeyse tüm paketlenmiş gıdalara farklı formlarda şeker katkısı yapılmaktadır ve bunların neredeyse tümü fruktozdur. Konserve bir ürün aldığınızda, ürün etiketindeki içindekiler kısmına bakarak bunu test edebilirsiniz. Özellikle kültürümüzde şifalı olarak da tabir edilen bal yüksek şeker içeriği olan gıdalardan biridir. 100 gram doğal balda yaklaşık 30 gram fruktoz ve bir o kadar da glikoz bulunur. Çam ballarında bu oran % 25 oranında daha azdır.

    Meyve suyu konsantreleri (özellikle elma, vişne, armut vb.) ve pekmez de yüksek şeker içeriğine sahip olup; içerdikleri fruktoz ve diğer şekerlerin miktarları türe göre değişiklik göstermektedir. Ancak bu ürünlerin hepsinde sahtecilik oranı yüksektir ve dışarıdan katılan şuruplar ürünlerdeki fruktoz miktarlarını arttırmaktadır.