Tohum ve meyve gibi ürünlerin işlenmesinde teknolojinin kullanımı

Konusu 'Bilgi bankası' forumundadır ve Lavinia tarafından 4 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. tohum ve meyve gibi ürünlerin işlenmesinde teknolojinin kullanımını anlatan kompozisyon

    Teknoloji, insan hayatının kalitesini artırmak amacıyla yaratıcılık ve zekânın; bilim, sanat, mühendislik, ekonomi ve sosyal çalışmayla oluşturulan bir bireşimidir. Herhangi bir şeyi daha iyi, daha hızlı, daha kolay, daha ekonomik ve daha verimli yapma girişimidir.

    Günümüz dünyasında, tarım iki farklı temel amaç için kullanılmaktadır. Bunlardan ilki, sadece ailesini besleyebilmek için üretim yapan insanlardan oluşan grup, ikincisi ise ticari amaçla tarım yapan insanlardan ve kurumlardan oluşan gruptur. Endüstriyel tarımda, amaç ticaret olduğundan para sahası geniştir ve gübreleme, tohumlama, bakım, sulama gibi olanaklar geniştir. Aynı şekilde endüstriyel tarımda geniş tarım alanları mevcuttur. 20. yüzyılda özellikle tarımsal kimyadaki gelişmeler, üretimi katladığı gibi, insan gücü oranını da düşürmüştür. Ancak bu, hem sağlıksız gıda üretimine, hem de işsizliğe neden olmaktadır.

    Tarımda görülen haşaratlara karşı kullanılan ilaçlar, bu haşaratların zararlarını büyük ölçüde engellese de, buna kaşılık bu ilaçlar doğal dengeyi bozmakta ve çevreye zarar vermektedir. Tüm bu zararlara karşılık, tarımda kullanılan traktör gibi araçlar, üretimi arttırmakta ve daha çok insan için besin olanağı sağlamaktadır. Özellikle ilkel tarım aletlerinin yerini modern tarım ve sulama birimlerine bıraktığı 1900′ler boyunca tarımda ivmeli bir artış gözlenmiştir.

    21. yüzyıl teknolojisi sayesinde, günümüzde tarımda çeşitlilik, gen çaprazlaması sayesinde artmakta ve birkaç verimli soy birleştirilerek ortaya çok daha verimli yeni bir soy çıkarılabilmektedir. Bu da tarımsal üretimin artmasının altında yer alan etmenlerden biri olarak kabul edilmektedir.

    Ülkemizde ithal tohumlar hala etkisini sürdürmekte. Ancak, son yıllarda uygulanan biyoteknolojik yöntemlerle tohum ıslahında hızlı güvenilir ve kaliteli üretim hızla artmaktadır’

    Türkiye’de de zirai ilaçlara çok fazla gereksinim duymayan, hastalıklardan arınmış tohumlar üretilecek. Bu alanda dışa bağımlılık azalacak. Biyoteknolojik soğan bu alanda bir ilk. Biyoteknoloji yöntemiyle üretilen soğan laboratuar ortamında tozlaşma olmadan sadece çiçeğin poleninden yani
    döllenmemiş yumurtalardan fide elde ediliyor.