Türkiye'de Hayvancılık Faaliyetleri

Konusu 'Web Cafe' forumundadır ve Elif tarafından 8 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Türkiyede yapılan hayvancılık faaliyetleri nelerdir?

    Hayvancılık, ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi faaliyetidir. Kırsal kesimde tarımdan sonra en önemli ekonomik faaliyet hayvancılıktır.

    Gücünden, etinden, sütünden, yününden, derisinden faydalanılır.

    Doğu Anadolu Bölgesi'nde yükselti, engebe ve olumsuz iklim şartlarından dolayı hayvancılık faaliyetleri tarım faaliyetlerinin önüne geçmiştir.

    1. Küçükbaş Hayvancılık

    Kısa boylu ot topluluğunun (bozkır - step) bulunduğu sahalarda yapılan hayvancılık türüdür.

    Koyun iç bölgelerimizde yaygın olarak yetiştirilir. İç Anadolu'da bozkırlar geniş yer kapladığı için bölge koyun yetiştiriliciğinde ilk sırada yer alır.

    Tiftik keçisi en fazla Ankara'da, kıl keçiisi en fazla Akdeniz Bölgesi'nde, merinos koyunu en fazla Güney Marmara'da yetiştirilir.


    2. Büyükbaş Hayvancılık

    İnek, manda, at, eşek deve gibi hayvanların yetiştirilmesi faaliyetidir.

    Türkiye'de en fazla yetiştirilen büyükbaş hayvan sığırdır.

    Büyükbaş hayvancılık yaz yağışlarından dolayı meydana gelen otlaklarda yaygındır. Örneğin; Erzurum - Kars Bölümü ile Karadeniz Bölgesi.

    Yaz yağışlarından dolayı bu şartlar Erzurum - Kars Bölümü ile Karadeniz Bölgesi'nde görülür.


    Açık alanda yapılan bu hayvancılık faaliyetlerine mera hayvancılığı denir. Büyük merkezlerin çevresinde tüketime yönelik olarak ahırlarda yapılan sığır yetiştiriciliğine ahır (besi) hayvancılığı denir. Bu hayvancılık en fazla Marmara Bölgesi'nde yapılır.