Türkiyede Yetiştirilen Sanayi Bitkileri

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Elif tarafından 19 Eylül 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Türkiyede Yetiştirilen Sanayi Bitkileri Hangileridir

    Sanayi bitkilerini iki başlıkta toplayabiliriz.


    1. Sanayi bitkileri:Çay, Tütün, Pamuk, Şeker Pancarı

    2. Yağlı Sanayi bitkileri:
    Zeytin, Soya Fasulyesi, Ayçiçeği, Haşhaş, Gül, anason, kenevir-keten, Yer fıetığı, Susam,



    Çay; üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde sanayi bitkilerinin başında en çok sevilerek tüketilen Karadeniz de üretilen ve kıraç ta yetişen ÇAY'ın menbaa RİZE diyebiliriz..

    Tiryakisi olduğumuz Tropikal iklim bitkisidir. çay, kışları ılık, çok bulutlu günler ve düzenli bol yağış ister..


    Tabi ÇAY demişken; Çay ŞEKERSİZ olmaz. Şeker pancarı İç Anadoluda ağırlıklı olmaz üzere ülkemizde önemli sanayi bitkilerindendir..

    Şeker pancarı üretilen bölgelerde ve yerlerde genelde Şeker fabrikaları kurulmuştur ve Türkiyede ilk Şeker pancarı 1925 yılında UŞAK'ta üretilmiştir..

    Günümüzde Şekerpancarı ağırlıklı olarak İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir.


    Tütün; Karadeniz, Eğe, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi yaygındır..

    Tütün; Üretimin üçte ikisi ihracaata giden ülkemizin en önemli sanayi üretimlerinden biridir ve kalitesi açısından Dünyada ilk sıralardadır.

    Ülkemizin sıcak bölgelerinde PAMUK üretimi çok revaçta başta olup yüksek sıcağın olduğu Çukurova Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Eğe bölgesi Marmara Bölgesinde sanayi bitkisis olarak üretilmektedir. Lakin Pamuğun ön büyük özelliği yetiştirilirken bol su, Hasat döneminde de kuraklık olması gerekir.


    Zeytin; Ağırlık Ege bölgesinde yetişen en önemli sanayi bitkilerimizden biridir her ne kadar Akdeniz iklimi bitkisi olsada.

    Ülkemize özellikle ihracattada önemli katkı sağlamaktadır..


    Ayçiçeği;
    Hemen hemen ülkemizin her bölğesinde sanayi bitkisi olarak üretilmektedir Doğu Karadeniz kıyıları hariç

    Ayçiçeği de pamuk gibi yetiştirilirken bol su, hasat döneminde de kuraklık ister sulamalı Tarıma elverişlidir..

    Günümüzde Ayçiçek Trakya, Marmara, eğe, karadeniz ve iç anadoluda üretilmektedir..



    Soya fasulyesi; Doğu karadeniz-Samsun-Ordu da ağırlıklı üzeretimi yapılırken, pazarın gelimesi yağ talebinin çoğalması ile Eğe ve Akdeniz bölgelerinde de sanayi bitkisis olarak üretilmektedir..


    Anason; Akdeniz, Eğe ve Marmara bölgelerinde bitkisel çay olarak ve bazı içeceklere koku vermek amacıyla sanayi bitkisi olarak kullanılır..


    Susam; Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere, Akdeniz ve Eğede sanayi bitkisi olarak üretimi yapılıyor ve ayrıca yağ elde edilmekle birlikte helva üretimindede kullanılıyor..


    Haşhaş; İlaç yapımında kullanılmakta olup aynı zamanda uyuşturucuda kullanılıyor bu yüzden de üretim alanları sınırlı olup, sıkı denetim altındadır..


    Kenevir- Keten; Batı karadeniz bölgesinde üretilen lifli bitkilerdir.

    Kenevir lifleri halat, urgan çuval yapımında kullanılır

    Keten lifleri çok dayanıklı olup kot pantolon ve kağıt para üretiminde kullanılır ve tohumundan yağ elde edilir. Fabrika Taşköpürde olup Batı karadeniz üretim üssüdür..


    Yer Fıstığı; Çerez olarak üretilsede meyvesi yağ üretiminde önemlidir.

    Yer Fıstığı protein deposu olarak bilindiği için çerez olarakda üretilir ve ağırlıklı İçel, Hatay, Adana, Antalya ve Kahraman Maraş ovalarında da yetişir.


    Gül; Kozmatik sanayiide ve esans üretiminde başrol oynar Gül, Isparta gülünü ve gül bahçelerini Dünya billir aslında gül bir süs bitkisidir ve gülyağı ile gül suyu olarakda kullanılır.

    Ispartayla birlikte Aydın, Denizli ve Burdur'da da üretimi yapılır ayrıca Ülkemiz gül yağı olarak da Dünyada üst sıralardadır..