Ülkemizde çömlekçiliğin yapıldığı yerler

Konusu 'Web Kütüphanesi' forumundadır ve Ceren tarafından 9 Kasım 2014 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Ülkemizde çömlekçiliğin yapıldığı yerler

    Çömlek yapımında kullanılan kilin yağlılık derecesini düşürmek ve daha kullanışlı bir duruma getirmek amacıyla içine, yanarak çömleğin hafiflemesini sağlayan maddeler (kıl, kül, saman, talaş) katılır. Kil daha sonra iyice yoğrularak dövülür. Biçim verme değişik türlerde olabilir. Bunlardan başlıcaları kalıplama, çevirme ve modelajdır. Modelaj, hamura elle ya da ilkel araçlarla biçim vererek yapılır. Ayrıca fitil biçiminde yapılan hamurları üst üste koyduktan sonra, üzerini kille sıvayıp çıkıntıları kapatarak da istenilen biçim elde edilebilir. Kalıplama yöntemiyle ancak basit eşyalar yapılabilir. Çevirme yöntemiyse çömlekçi çarkının yardımıyla gerçekleşir.

    Çarkın üzerine konulan hamura, çark dönerken parmaklarla istenilen biçim verilir. Kuruma birkaç aşamada olur. Çömleğin kulpları, hamur kurumaya yüz tuttuktan sonra takılır. Kuruduktan sonra zımparalanan çömlek boyanıp üzerine süs yapılır. Daha sonra reçine, vernik gibi su geçirmesini önleyecek bir maddeyle kaplanır. Son işlem olarak pişirilen çömlek kullanışa hazır duruma gelir.

    Günümüzde Anadolu’nun pek çok yerleşim yerinde çömlek yapılmaktadır. Eskişehir'in Mihalıççık ilçesi Sorkun köyünde, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp köyünde çömlek üretilmektedir. Bir liste yapacak olursak
    Ülkemizde çömlekçiliğin yapıldığı yerler:
    Afyyon
    Ağrı
    Ankara (Altındağ, Ayaş)
    Aydın
    Bilecik
    Bitlis
    Çanakkale
    Çankırı
    Denizli
    Eskişehir
    İstanbul (Büyükçekmece, Eyüp, Ümraniye)
    Kırklareli
    Kütahya
    Mersin
    Nevşehir
    Sakarya
    Sivas
    Tunceli
    Zonguldak
     
    Son düzenleme: 10 Kasım 2014