Ülkemizde yapılan çeşitli ıslah çalışmalarına örnekler

Konusu 'Zengin Bilgiler' forumundadır ve Chanyeol tarafından 15 Ağustos 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Ülkemizde yapılan çeşitli ıslah çalışmalarına örnekler

    Ülkemizde Üniversiteler ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma kuruluşları, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu bitki ıslahı ile ilgili çalışmalar yapmakta ve değişik konularda kısa ve uzun süreli kurslar düzenlemektedirler. Ülkemizde hemen hemen tamamı devlet üniversitelerine bağlı olmak üzere 25 civarında ziraat fakültesinde bitki ıslahı ile ilgili dersler okutulmakta, kesin olmamakla birlikte bu fakültelerden yaklaşık 20’sinde ise lisansüstü düzeyde bitki ıslahı eğitimi verilmekte olup çok azında doğrudan bitki ıslahı ve çeşit geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir. Bugün gelinen noktada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı araştırma organizasyonu Türkiye’nin en güçlü araştırma organizasyonudur. Toplam 47 araştırma enstitüsünden 3 merkez araştırma enstitüsü, 10 bölge araştırma enstitüsü ve 13 konu araştırma istasyonunda bitki ıslahı araştırma ve eğitim çalışmaları doğrudan ve eş güdümlü olarak yürütülmektedir.
    Bugüne kadar 78 bitki türünde tescil edilen 1800’e yakın tarla bitkisi çeşidinden yaklaşık yarısı ülkemiz bitki ıslahçıları tarafından geliştirilmiştir. 2005 yılından itibaren başlatılan bir uygulamayla geliştirilen 392 bitki çeşidinin ıslahçı hakkı da tescil edilerek güvence altına alınmıştır. Yalnızca 2012 yılı içinde 30 tarla bitkisi, 7 sebze, 36 meyve, 5 süs bitkisi olmak üzere farklı türlerde toplam 78 bitki çeşidinin ıslahçı hakkı tescil edilmiştir. Kayıt altına alınan bu 392 çeşitten 249’u özel sektör kuruluşları, 139’u kamu kuruluşları, 4’ü ise üniversitelerce geliştirilmiştir. Ülkemiz ıslahçıları tarafından geliştirilen buğday ve arpa çeşitlerinin üretimdeki oranı %95, çeltik (pirinç), nohut ve mercimekte %100, serada yetişen sivri biber, badem ve hıyarda %85, sera domatesinde %35, tarlada yetişen domateste %50, patlıcanda %55, hıyarda %100 olup hali hazırda ülkemiz bitki ıslahçıları tarafından geliştirilen pek çok çeşitli dünyanın pek çok bölgesine ihraç edilmektedir.