Vitaminlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

Konusu 'Ödevim var' forumundadır ve Lavinia tarafından 21 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Vitaminlerin özelliklerini sıralayacak olursak;

    - Basit organik moleküllerdir.
    - Sindirilmezler. Direkt kana karışma özellikleri vardır.
    - Enerji vermezler.
    - Vücut direncini arttırırlar.
    - Büyüme ve gelişmede etkilidirler.
    - Kan hücresi üretiminde etkilidirler.
    - Yüksek sıcaklıktan, ışıktan ve metallerden etkilenirler.
    - Enzimleri aktifleştirirler.
    - Düzenleyicidirler.
    - İnsanda kalın bağırsakta yaşayan bakteriler B ve K vitamini üretirler.
    - Vitaminler bitkiler tarafından sentezlenirler.

    -İnsanda;

    Provitamin A karaciğerde A vitaminine,
    Provitamin D deride ışık yardımıyla D vitaminine dönüştürülür.

    - Vitaminler suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler olmak üzere 2'ye ayrılırlar. Suda eriyen vitaminler B ve C vitaminleridir. Depolanmazlar, idrarla atılırlar.
    Yağda eriyen vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir. Karaciğerde depolanırlar.

    - Bazı vitaminlerde azot bulunabilir.

    - Vitaminler ve eksikliklerinde görülen hastalıklar aşağıdaki tablodaki gibidir.

    [TABLE="class: grid, width: 500"]
    [TR]
    [TD]Vitamin
    [/TD]
    [TD]Eksikliği
    [/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]A[/TD]
    [TD]Gece körlüğü[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]D[/TD]
    [TD]Raşitizm[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]E[/TD]
    [TD]Kısırlık[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]K[/TD]
    [TD]Kanın geç pıhtılaşması[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]B[/TD]
    [TD]Beri beri, kansızlık, unutkanlık[/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD]C[/TD]
    [TD]Skorbüt (Diş eti kanaması)[/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]