Vücudumuzdaki tat alma organımız dilin özellikleri ve görevi

Konusu 'Ödevmatik' forumundadır ve Ceren tarafından 10 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Vücudumuzdaki tat alma organımız dilin özellikleri ve görevi

    Dil,tat alma organımızdır. Dil tat almanın yanında sindirimde ve konuşmada da önemli görevler üstlenmiştir.çünkü dil konuşmaya ve sindirime yardım eden en önemli organımızdır.

    Dil, uzayıp kıvrılabilen ve daralıp gevşeyebilen kaslardan yapılmıştır. Bu özelliğiile yüzeyi daralıp genişleyebilir.İstenilen şekilde hareketide bu özelliği sayesinde sağgülır.

    Dilin üzeri girintili çıkıntılı ve parçalıdır. Üzerinde tat alma cisimcikleri (tat alma memecikleri) yer alır. burada tat alma hücreleri ve tat alma sinirleri vardır. Bu sinirler sayesinde dil bbbbütün işlevlerini yapabilir.

    TAT alma bölgelere göre değişir. Dilin farklı bölgeleri farklı tatları alır.Limon, tuz ve şeker tadarak kendi dilimiz üzerindeki tat aaaaaaalma bölgelerini belirleyebiliriz.

    Tat alma duyumumuz bozulmadıkça dilimizin uç kısmı tatlı, orta kenarları tuzlu, arkası acı ve arka kenarları ise ekşi tatları algılar.

    Dilimiz kuru ve cisimlerde kuru ise tadını alamayız. Tat alabilmemiz için yiyeceğin suda çözülmesi gerekir. Suda çözünen tat maddeleri tat alma memeciklerindeki sinirleri uyarır. Sinirler, uyarıları beyne iletir. Beyne iletilen uyarılar beyindeki tat alma merkezine iletilir.Alınan uyartılar beyinde değen dirilir ve reseptör duyulara gönderilir. Tadın farkına böylece varılmış olunur.

    Dilin üst tabakasında hassas reseptör(tat alıcı) hücreler vardır. Bunlar korunmazsa dil sağlığını yitirir. Bunları korumak için dilimizi aşırı sıcak ve soğuk şeylerden korumalıyız. yani aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler yemekten kaçınmalıyız.