Yağ Neden Suyun üstüne çıkar

Konusu 'Ödevim var' forumundadır ve Nehir tarafından 6 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Yağ Neden Suyun üzerine çıkar

    İlk akla gelen su ve yağın yoğunluklarının farklı olması olarak gözüküyor olsa da; su ve zeytinyağının birbirleri içinde çözülememesinin daha önemli sebebi su ve yağ moleküllerinin birbirlerinden oldukça farklı yapıda olmalarıdır. Genel olarak birbirine benzeyen maddeler birbiri içinde çözülürken birbirine benzemeyenler pek çözülmezler. Kimyada böyle genel (her zaman doğru değil ama çoğu zaman geçerli) bir durum vardır.

    İki sıvı maddenin birbirine karışmasını, bu sıvılardan herhangi birinin molekülleri arasına diğer sıvının moleküllerinin girmesi olarak düşünebiliriz. Böyle bir durumun olabilmesi için de iki sıvının kimyasal özelliklerinin buna uygun olması gerekir. A ve B sıvılarını aynı kaba koyduğumuzu düşünelim. Burada 3 önemli çekim kuvvetini göz önüne almamız gerekir. A sıvısını bir arada tutan moleküler çekim kuvvetini, B moleküllerini bir arada tutan çekim kuvvetini ve A ile B molekülleri arasında oluşacak olan çekim kuvvetini… A ve B sıvılarının karışması için temelde şöyle bir durum olmalıdır: A ile B molekülleri arasındaki çekim kuvvetinin, A veya B moleküllerinin kendi aralarındaki çekim kuvvetinden büyük olması gerekir. Böylece A ve B molekülleri birbirlerinin içine nüfus edebilirler. Başka bir deyişle birbirleriyle karışabilirler. Örneğin alkol ve su karışımında durum böyledir. Alkol molekülleri su molekülleri arasındaki boşluklara girerek alkol – su karışımı oluşturabilir. Ancak aynı durum su ve yağ molekülleri için geçerli değildir. Su molekülleri ile yağ molekülleri arasında pek kuvvetli çekim yoktur. Başka bir deyişle su ve yağ moleküllerinin kendi aralarındaki çekim kuvveti, su molekülleri ile yağ molekülleri arasındaki çekim kuvvetinden büyüktür. Bu durumda yağ ve suyu aynı kaba koyup çalkalasanız bile bu iki madde birbirine karışmaz. Yağ molekülleri küçük kabarcıklar şeklinde yine sudan ayrı duracaktır. Hatta biraz zaman geçmesinin ardından yağ ve su molekülleri birbirini çekerler ve bu iki madde birbirinden yine iyice ayrılır.