Yaşadığımız Bölgede Daha Çok Hangi Ürünler Üretilmektedir

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Lavinia tarafından 27 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Yaşadığınız Bölgede Daha Çok Hangi Ürünler Üretiliyor

    Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

    Kış
    ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100’ü,
    turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir. Ayrıca Türkiye pamuk
    üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun %
    65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

    Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

    Pamuk:
    Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye
    pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller
    Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir. Gül: Özellikle Isparta ve
    Burdur çevresinde tarımı yapılır.

    Turunçgiller:
    Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve
    Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u
    bölgeden karşılanır.

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir.

    Zeytin ve üzüm:
    Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha
    kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık
    fazla gelişememiştir.

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.

    Pamuk :
    Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk,
    halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Kırmız Mercimek
    : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına
    yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.

    Çeltik : Siverek’te yetiştirilmektedir.

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.

    Üzüm :
    Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş
    olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında
    kullanılır.

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

    Meyve :
    Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır
    çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.


    Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri

    Buğday

    Ayçiçeği

    Şekerpancarı

    Tütün

    Mısır

    Pirinç

    Şerbetçi otu

    Zeytin

    Dut


    Meyve : Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.
    Sebze : Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.

    İç Anadoluda Yetişen Tarım Ürünleri
    Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)
    Şeker Pancarı
    Elma
    Armut
    Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla)
    Ayçiçeği
    Badem
    Patates



    Ege Bölgesi'nin Başlıca Tarım Ürünleri
    Tütün
    Zeytin
    Üzüm
    İncir
    Pamuk
    Turunçgiller
    Pirinç
    Sebze
    Meyve : İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

    Doğu Anadolu Bölgesi Tarım Ürünleri


    arpa
    buğday
    çavdar
    tütün
    şeker pancarı
    pamuk
    üzüm
    kayısı
    patates
    lahana
    kavun
    karpuz
    dut
    elma
    tahıl
    baklagil
    darı

    Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri


    MISIR
    ÇELTİK (PİRİNÇ)
    TÜTÜN
    ÇAY
    AYÇİÇEĞİ
    FINDIK
    TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç)
    PATATES
    SOĞAN-SARMISAK