Yediğimiz Besinler neden sindirilir

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Nehir tarafından 4 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. Besinler neden sindirilir

    Vücudun ihtiyacı olduğu mineralleri, vitaminleri ve enerjiyi sağlamak için besinlerin sindirilmesi gerekiyor. Besinler vücutta en küçük parçalarına kadar parçalanır ve vücudun ihtiyacı olan her şey kana karışır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi besinlerin kana karışabilmesi için besinlerin sindirilmesi şarttır.

    Büyüyebilmek ve vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlayacak enerjiyi üretebilmek için besleniriz. Enerji vücudumuzun her yerinde üretilir: Parmak uçlarımızdan kafamıza kadar… Bu nedenle besinlerin vücudumuzun her yerine taşınması gerekir. Besin, kan aracılığı ile vücudumuzun her noktasına ulaşır.

    Besinlerin kana karışabilmesi için çok küçük parçalara ayrılması gerekir. Bu işle görevli organlar, besinleri çeşitli işlemlerden geçirerek kana karışabilecek hâle getirir.

    Adım Adım Sindirimin Gerçekleşmesi

    1. Besinler, dişler tarafından parçalanarak öğütülür. Tükürük salgısı ile ıslanır, kayganlaşır, yutulacak hâle gelir. Dil ile yutağa doğru itilir.

    2. Yutakta, gırtlak kapağı soluk borusunu kapatarak lokmanın yemek borusuna geçmesini sağlar.

    3. Besinler buradan yavaş yavaş iner. Mide kapağı açılınca da mideye girer.

    4. Kasılıp gevşeyerek ve salgıladığı mide öz suyu ile besinleri bulamaç hâline getirir. Besinler mide çıkış kapısından ince bağırsağa geçer.

    5. Çeşitli salgılarla besinler kana karışacak hale gelir, ince bağırsakta ilerlerken besinlerin yararlı kısımları emilerek kana karışır.

    6. Posa olan maddelerde kalan su ve minareller kalın bağırsakta emilerek kana geçer, iyice katılaşan posa anüsten dışkı olarak dışarı atılır.

    Not: Sindirim, ağızda başlayıp anüste son bulan bir süreçtir.