Yeşil Çay ve Çeşitleri

Konusu 'Bitkisel Tedavi' forumundadır ve Elif tarafından 17 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Yeşil Çay Çeşitleri

    [​IMG]

    Bütün çay çeşitlerinde olduğu gibi ilk defa Çin’de üretilmeye başlanan yeşil çay, çağlar boyunca başta Japonya ve Kore olmak üzere Asya’ya yayılmıştır. Sıfır oksidizasyona tabi tutulan yeşil çaylar; Çin, Japonya ve Kore’de en çok tercih edilen çay çeşididir. Batı dünyasının yeşil çay ile tanışması ise daha geç bir dönemde, özellikle de yeşil çayın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin araştırmaların artmasıyla birlikte yükselmektedir. En güzel yeşil çaylar, erken baharda toplanan uzun bir dinlenme doneminden geçmis çay yapraklarından elde edilmektedir. Çin’de elle toplanan ve yine büyük oranda elle işlenen yeşil çaylar, hem çayseverlere sağladıkları sıradışı tat ve aroma ile hem de çay ustasının çay yaprağını şekillendirmesi sonucunda ortaya çıkan estetiksel güzelliği ile çay düşkünlerinin en çok talep gösterdiği çaylar arasında yer almaktadır. Öte yandan yine yeşil çay kültürünün hakim olduğu Japonya’da hem çayın toplanma sürecinde hem de takip eden işlenme sürecinde makinizasyon etkin durumdadır. Buna rağmen üretilen yeşil çay çok yüksek kalitede olabilmekte ve çayseverlerin yoğun talebiyle karşılaşmaktadır. Japon seremoni çayı ‘Matcha’, yine yuksek kalite bir çay olan ‘Gyokuro’ ile ‘Sencha’; Japon yeşil çayının önde gelen örnekleri arasında yer almaktadır.