Zeytin soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer

Konusu 'Bilgi Zemini' forumundadır ve Ceren tarafından 17 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Zeytin soframıza gelene kadar hangi aşamalardan geçer


    Zeytin ağacı uzun boylu bir çalı veya 10 metreye kadar büyüyebilen oldukça sık dallı yayvan tepeli yeşil yapraklı bir ağaçtır. Geniş, kıvrımlı hatta delikli bir gövdesi vardır.

    Zeytin ağacı yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabuğu giderek çatlar. Ağacın tepesi yaklaşık olarak artan boy kadar her yıl genişler. Uzun yıllar yaşayabilme özelliğine sahip oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır.

    Rüzgarların taşımış olduğu çiçek tozlarıyla döllenen çiçekler etli ve yağlı meyveler oluşturur. Bu meyve önce yeşil, renkte olup olgunlaşmaya başladıktan sonra parlak siyah bir renk alır.

    Bu meyvenin içinde çok sert bir çekirdek vardır. Meyvenin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen yağ bakımından oldukça değerli bir ağaçtır.

    Hasat zamanı geldiğinde zeytinler farklı zamanlarda olgunlaşanlar toplanır. Sofralarımız için yeşil veya siyah olarak toplanır. Yağ çıkartılması için bırakılan zeytinler yumuşayarak sıktığımızda kabuğundan kolayca ayrılacak bir hal alır.


    Sofralarımıza gelene kadar zeytinler türlerine göre işlenirler. Mesela sele zeytini yapılacaksa içlerindeki yaralı ezik yada çürük olanlar ayıklanır. Daha sonra yıkanarak bir kat tuz, bir kat zeytin olacak şekilde selelere doldurulur. Üzerlerine bez örtülerek kenarları tutturulur.

    Seleler bir kaç günde bir sağa sola yada ters çevrilerek zeytinlerin tamamının tuzlanması sağlanır. Yaklaşık bir ay sonra zeytinler tadını alır. Tuzu elekten geçirilerek ayrılır ve kesinlikle yıkanmaz. Daha sonra ise zeytinyağı sirke karışımına batırılarak saklanır.